Az országos albérletpiacra jellemző átlagos bérleti díjak májusban 2,6 százalékkal voltak magasabbak az áprilisinál, a fővárosban pedig 2,5 százalékos volt a növekedés havi szinten. Ez az áremelkedés gyorsulását mutatja, mivel áprilisban az előző hónaphoz képest 2-2 százalékos volt a drágulás. Éves összevetésben a bérleti díjak országosan 20,8, Budapesten pedig 21,4 százalékkal nőttek. 

Ötezer forintos havi négyzetméterárak az albérletpiacon
Fotó: Bach Máté

 

A legfrissebb adatok passzolnak az eddigi trendbe, azaz folyamatosan növekednek a bérleti díjak – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A drágulást tompíthatná a kínálat bővülése, ám az csak a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése előtt, július közepén várható. Hozzátette: a lakbérindex adatai szerint a különböző régiókat nézve az Észak-Alföldön volt a legerősebb az éves szintű áremelkedés, meghaladta a 22 százalékot. A legvisszafogottabb növekedés pedig Pest megyét és a közép-dunántúli térséget jellemezte, ahol alig több mint 14 százalékos volt a drágulás. 

A lakbérindex eredményeiből látható drágulással összhangban vannak a júniusi kínálati adatok is. Az Ingatlan.com összefoglalója szerint Budapesten 190 ezer forint volt az átlagos bérleti díj. A legdrágább városrész a II. kerület a maga 330 ezer forintos átlagával. 

Bár az V. kerület a 312 ezer forintos albérletárával a második, az egy négyzetméterre vetített átlagos havi bérleti díj ebben a városrészben elérte az 500 ezer forintos lélektani határt, amire korábban sehol, egy kerületben sem volt példa – emelte ki Balogh László. A két legnagyobb kínálattal rendelkező kerületben, a XI.-ben és a XIII.-ban 196, illetve 174 ezer forintra rúgtak az albérletárak.

A fővároson kívüli piacon pedig az látszik, hogy a megyeszékhelyeken 92,5 és 150 ezer forintért lehet lakást bérelni. A legdrágább városok között van Veszprém, Debrecen és Székesfehérvár. Továbbra is a legolcsóbbak közé tartozik Kaposvár, Salgótarján és Szekszárd, ahol százezer forint alatt maradt az átlagos bérleti díj.