A márciusi jelentéshez képest jelentősen megemelte inflációs prognózisát a jegybank – fejtette ki a VG podcastjában Baksay Gergely, az MNB ügyvezető igazgatója.

VG Podcast, Baksay Gergely, az MNB ügyvezető igazgatója

 Kiemelte: a legutóbbi jelentésükben 7,5–9,8 százalékos drágulási ütemet vetítettek előre, amelyet az MNB szakértői 11–12,6 százalék közé emeltek. A várakozások szerint ősszel jut csúcsra az s 2024 első fél évében csökken a 3 százalékos jegybanki sávba. Ennek hátterében alapvetően globális jelenségek állnak – hangsúlyozta az MNB ügyvezető igazgatója. Baksay Gergely rámutatott: egész Európában jellemző, hogy több évtizedes csúcson van az infláció, amely a termékek és szolgáltatások széles körét érinti. 

A szakértő hangsúlyozta, hogy a kelet-közép-európai régióban jelenleg Magyarországon a legalacsonyabb az infláció, köszönhetően az árstop-intézkedéseknek. 

A jelenlegi szabályozás szerint ezek az intézkedések szeptember végéig maradnak hatályban az eddigi formájában. Az MNB igazgatója elárulta azt is: a különadók minimális inflációs hatásával csak rövid távon számoltak. Ugyanakkor a jövedéki és forgalmi adók az előttünk álló időszakban emelik a drágulás mértékét. 

Baksay Gergely kitért arra is, hogy friss jelentésükben a korábbi 2,5–4,5 százalékról 4,5–5,5 százalékra emelték az idei GDP-növekedési várakozását. 

A bővülést idén elsősorban a háztartások fogyasztása hajtja, jövőre pedig az hozzájárulása lesz a legmagasabb. 2023-ban a fogyasztás mellett a beruházási dinamika is lassul, főként az állami beruházások csökkenésének következtében.  

 

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast