A helyreállítási pénzekről idén kell megállapodni, különben az összeg 70 százalékát elveszti Magyarország – mondta az uniós források felhasználásáért és területfejlesztésért felelős miniszter az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedd este. Navracsics Tibor ugyanakkor jelezte: 

szerinte ősszel meg tud állapodni Magyarország az unióval, 

a kormány pedig több ponton, például a közbeszerzési szabályok módosításával is hajlandó hozzájárulni a megegyezéshez.

A tárcavezető nem először beszél a megállapodás lehetőségéről, június végén éppen a VG-nek adott interjújában fogalmazott úgy, hogy reális célnak tartja, hogy még az idén megnyerje a két legfontosabb brüsszeli csatát. Ezeknek az a tétjük, hogy Magyarország hozzájusson a 21,7 milliárd euró kohéziós támogatáshoz, illetve a helyreállítási alapból a visszatérítendő támogatásokkal együtt 15,5 milliárd euróhoz.

Navracsics
Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Navracsics Tibor arról is beszélt, hogy Brüsszelben azt állítják, a jogállamisági mechanizmus és a helyreállítási alap pénzei között nincsen összefüggés. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ha hivatalosan ez még így is van, az tudható, hogy a kettő között értelmezési eljárás van.

Félreértések

Az uniós pénzekről egy éve folynak a tárgyalások, ennek során technikai szinten az Európai Bizottság és a kormány közti levélváltásokkal, dokumentumcserékkel próbálnak tisztázni fogalmakat, és igyekeznek azonosítani azokat a problémákat, amelyek megoldást igényelnek. Konkrét példaként említette a modellváltó egyetemek kérdését. 

Ezzel kapcsolatban a problémát az okozta, hogy elterjedt az a vélemény, miszerint a modellváltó egyetemek nem lesznek részei a közbeszerzési eljárásoknak, ami nem igaz.

Az egyik leggyakoribb kifogás, hogy az egyszereplős közbeszerzési eljárások aránya magasabb az európai uniós átlagnál. Az EU-ban ez 15 százalék, míg Magyarországon 16, a nemzeti forrásoknál pedig 36 százalék. Vállalták, hogy a következő pár évben az utóbbit is leviszik 15 százalékra.

Lecsavarhatták a gyermekvédelmi törvényt

A miniszter kitért rá, hogy bár volt egy olyan tárgyalópartnere, aki szóba hozta a gyermekvédelmi törvényt, rákérdezett Brüsszelben, és azt a választ kapta, hogy a gyermekvédelmi törvénynek nincs köze a befagyasztott uniós pénzekhez. Erről Orbán Viktort és Varga Juditot is tájékoztatta. „Lehet, hogy egy évvel ezelőtt Varga Juditnak azt mondták, hogy a kettőnek köze van egymáshoz, ezért is kell folyamatosan tárgyalni” – jegyezte meg.