Az alapkamat és az egyhetes gyors összezárása már a monetáris tanács következő, július 12-i  ülésen napirendre kerül – közölte a jegybank az MTI-vel azt követően, hogy 200 bázisponttal 9,75 százalékos kamaton hirdette meg egyhetes betéti eszközét. 

A közleményben azt írják, hogy Magyar Nemzeti Bank (MNB) elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. 

Brutális kamatemelés, odavágott a forintspekulánsoknak a jegybank!

Nem hagyta szó nélkül az MNB, hogy a forint az elmúlt napokban gyakorlatilag összeomlott. 

Az elmúlt napokban kialakult pénzpiaci helyzet növeli a tartós inflációs hatások kockázatát és egyértelműen veszélyezteti az árstabilitást. A kedvezőtlen pénzpiaci elmozdulások hatása erősíti annak kockázatát, hogy a magas a korábban vártnál hosszabb távon is fennmarad

– hangsúlyozza a jegybank.

Fotó: Bach Máté

A mai napon meghirdetett egyhetes betéti tenderen az MNB több mint 9500 milliárd forintnyi ajánlatot fogadott el. Az egyhetes instrumentumban lekötött likviditás jelentősen emelkedett az előző heti 7263 milliárd forintos szinthez képest.

A jegybank közleményéből kiderül, hogy megkezdik a devizalikviditást nyújtó swaptenderek negyedéven belüli alkalmazását. Az első tendert az MNB 2022. július 8-án pénteken tartja, egynapos futamidőn, a tender paramétereit a jegybank reggel 9 órakor teszi közzé. Az aktív piaci jelenlét révén az MNB erősíti a monetáris transzmisszió hatékonyságát, ezen keresztül támogatva az árstabilitás elérését és fenntartását – áll a közleményben.

Hozzátették, az MNB továbbra is folyamatosan figyelemmel követi a pénzpiaci kockázatok alakulását, és szükség esetén az eszköztár minden elemével kész beavatkozni az árstabilitás elérése és fenntartása érdekében.

A forint jól reagált a bejelentésre, rövid idő alatt 406-os szintig erősödött vissza az euróval szembeni árfolyama.