A közlemény szerint a hőmérséklet már nem volt befolyásoló tényező, mert már nem volt érdemi fűtés, ugyanakkor még nem volt igény a hűtésre.

A hazai átlagos órás termelés 2 százalékkal volt alacsonyabb májusban, mint áprilisban.

A rendelkezésre álló termelőkapacitások nagysága 6 százalékkal csökkent. Meghatározó volt a Dunamenti G3 karbantartása és a Paksi Atomerőmű nem tervezett kiesése, illetve csökkentette az egyéb földgázüzemű erőművi kapacitásokat a fűtési szezon vége.

A kisebb gázüzemű erőművek termelése 12 százalékkal nőtt, miközben a megújulóké 3 százalékkal csökkent az év ötödik hónapjában.

A magyar importszaldó 22 százalékos szinten alakult. Az ország továbbra is északi irányból importált villamos energiát, és a Balkán felé exportált.

European,Girl,In,Glasses,Talking,On,Smartphone,And,Using,Laptop, European girl in glasses talking on smartphone and using laptop at home. Concept of domestic lifestyle. Idea of home rest and leisure. Young smiling woman sit at table. Interior of studio apartment
Fotó: Shutterstock

A MEKH tájékoztatása szerint az áramárakat a tavalyi év második felétől a gáztüzelésű erőművek magas termelési költségei határozták meg. Bár a gázárak átmeneti csökkenése az alacsonyabb villamosenergia árak irányába hatott, az alacsony német szélerőművi termelés és a megemelkedő balkáni importigény árnövelő hatása ezt ellensúlyozta.

Az európai másnapi piacon továbbra is kétszer olyan magasak az árak, mint tavaly.

A legmagasabb ár Olaszországban alakult ki, ezt követték a balkáni régió árai, amelyhez Magyarország is tartozik.

Az éves villamosenergia-termék ára 19 százalékkal emelkedett a német tőzsdén. A piacon csak jelentős kockázati felár mellett lehet hosszútávú termékeket vásárolni, amit az is mutat, hogy az éves termék árának emelkedése meghaladta az előállítási költségének, azaz a szén, a földgáz és a szén-dioxid-kvóta árának emelkedését.

Azokon a napokon, amikor a német szélerőművi termelés alacsony volt, a magyar és a német piac árszintje közelített egymáshoz, de a többi napon a hazai piac nem tudta követni a német árak csökkenését. Ehhez az osztrák és szlovák határkeresztező kapacitások csökkenése is hozzájárult - jelezte a MEKH.