„A kapcsolódó törvénymódosítás tavaly tavaszi elfogadása óta 7115 be nem jelentett foglalkoztatottnak rendeződött a jogviszonya a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság hathatós közreműködésével” – jelentette be Kutnyánszky Zsolt, a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkára. A jogsértésen ért munkaadók ugyanis bő egy esztendeje kötelesek jogszerűtlenül foglalkoztatott munkavállalóikat visszamenőlegesen legalább egy hónapra bejelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

20220511 Szeged A hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatását segíti az a projekt, melyet a szegedi önkormányzat és a megyei kormányhivatal valósít meg közösen jövő év elejéig Szegeden.A bértámogatásban a FÉMÉPÍTŐ Fémszerkezet Gyártó és Szerelő Kft. is részesült, 8 személyt tudnak így foglalkoztatni.Fotó: Török János TJ DM Délmagyarország
Fotó: Török János / Délmagyarország

A kormány kiemelt célja a jogszerű foglalkoztatás elősegítése, a gazdaság további fehérítése. Az intézkedés felszámolja a jogkövető vállalkozások versenyhátrányát, csökkenti a munkavállalók kiszolgáltatottságát

– mondta Kutnyánszky Zsolt.

Az Országgyűlés a kormány kezdeményezésére újította meg a munkaügyi ellenőrzés korábban negyedszázadon át változatlan szabályrendszerét.

A hatóság a jogsértés feltárását követően a kárt szenvedett munkavállaló legalább egy hónapra szóló bejelentésére kötelezheti a munkáltatót a mindenkori mértékéig.

A tárca közleménye szerint az intézkedés rendezi a munkából élők jogviszonyát, amivel több társadalombiztosítási ellátásra is jogosulttá válnak, és meghosszabbodik a nyugdíjszámítást megalapozó szolgálati idejük. Az új rendelkezés megszünteti a jogszerűen foglalkoztató vállalkozások versenyhátrányát, hiszen a költségvetés és a dolgozóik kárára ügyeskedők elveszítik a bejelentés nélküli foglalkoztatásból származó, tisztességtelen előnyöket. A tavaly március elsejével életbe lépett előírás a versenytorzító hatások kiküszöbölése mellett fehéríti is a gazdaságot. 

Mint írják, a foglalkoztatásra vonatkozó szabályok ellenőrzése rugalmasabbá és hatékonyabbá vált, a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság visszamenőlegesen biztosítja a bejelentés nélküli foglalkoztatásból elmaradt munkáltatói befizetéseket.

A cél elsősorban nem a bírságolás vagy szankció elrendelése, hanem a jogszerű foglalkoztatást elősegítő látásmód erősítése.

Az intézkedésnek köszönhetően a munkaügyi bírságok száma nagymértékben csökkent, miközben a hivatalos bejelentések száma érdemben emelkedett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendszerében. 

Kutnyánszky Zsolt kifejtette: „A munkaadók a munkaviszony létesítését legkésőbb a dolgozó munkába lépéséig kötelesek bejelenteni a felé. Az Ügyfélkapun keresztül újabban mi magunk ellenőrizhetjük, hogy ez valóban megtörtént-e.”

Az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár elmondta azt is, hogy a Technológiai és Ipari Minisztérium Legyen oké! jelmondattal országos kampányt indított, amely a munkaügyi szabályok mellett a munkavédelmi előírások betartására hívja fel a figyelmet.