Október 27-től november 8-ig átmenetileg zárva tart a II. kerületi Franko Tejbár, mert egy ásványvizes palackot nem a megfelelő áfakulccsal ütöttek be a pénztárgépbe, így 88 forinttal károsították meg a magyar költségvetést, közölték az üzemeltetők a Facebookon, majd ennek nyomán több sajtóorgánum.

Friends,Group,Drinking,Cappuccino,At,Coffee,Bar,Restaurant,-,People
Fotó: View Apart

A Világgazdaság az ügyben megkereste a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, amely arról számolt be, hogy ez nem egyszeri eset volt a cégnél, és pontosan tudhatták, a 0ähiba” milyen következményekkel járhat. A társaság egyébként tudomásul vette a NAV határozatát.

A NAV a jogkövetési vizsgálatokban (operatív ellenőrzés, „próbavásárlás”) többek között a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek szabályos használatát, az alkalmazottak bejelentését és az áruk eredetét vizsgálja. Ha a vállalkozás elmulasztja az említett adózási teendőket, akkor alapesetben a NAV mulasztási bírságot szab ki. Emellett az adóköteles tevékenység célját szolgáló helyiséget tizenkét–harminc–hatvan nyitvatartási napra lezárhatja. A legtöbb üzletzárás ismétlődő mulasztás esetén történhet meg.

 

A NAV tájékoztatása szerint a szóban forgó vállalkozás 2021 őszén egy ellenőrzéskor nem a megfelelő áfagyűjtőt használta, (27 százalék helyett 5 százalék), amelyért pénzbírságot szabtak ki és felhívta a figyelmét az áfagyűjtő helyes használatára. 


Fél évvel ezelőtt egy újabb ellenőrzésen szintén fennakadt a cég, ismét az alacsonyabb áfakulcssal rögzítette az eladási árat a pénztárgépbe. Ezzel nemcsak a költségvetést károsított meg, hanem a tisztességes versenytársakhoz képest is jogtalan előnyhöz jutott. Mivel 3 éven belül ez már a második mulasztása volt az adózónak – a hatályos jogszabályok szerint – a NAV üzletzárást alkalmaz a jogkövető magatartásra ösztönzés érdekében.

Miután a cég az étkezde ajtaján és Facebook-posztban is jelezte a maga módján, hogy a NAV bezáratta, óriásit futott a hír, még külföldön is sokan újraosztották. 

A hír sikerét látva, később a cég szükségét látta annak, hogy újabb posztban adjon magyarázatot, egyben felhívja a figyelmet a tényre: „a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a jogszabályoknak megfelelően járt el velünk szemben és szankcionált.”