Novemberben mintegy 69 400 hazai használtautó cserélt gazdát, 1 százalékkal több mint tavaly novemberben, amikor csak 68 700 adásvétel történt – derül ki a Datahouse frissen közzétett előzetes adataiból. Az autópiac egyéb szegmenseitől eltérően a belföldi használtautó-piac eredményei idén is jól alakultak: az adásvételek száma éves szinten 2-3 százalékkal a tavalyi rekordérték felett, 838 ezer darab körül alakul majd.

20200417 BudapestTúlélő cégek a koronavírus-járvány idején Csontos Zoltán autókereskedésében szinte teljesen leállt az élet, alig 10% az autó eladásaik száma, mint a vírushelyzet előtt. Alkalmazottaik fél munkaidőben, egy hetes váltásban dolgoznak, hogy ne veszítsék el az állásukat. Fotó: Keller Mátyás (KM)Ripost
Fotó: Keller Mátyás / Ripost

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója szerint 2022-ben az új autók 8-9 százalékos, a használtautó-importőrök pedig 2-3 százalékos visszaesést tapasztalhattak tavalyhoz képest, azonban a belföldi használtautó-piac kis mértékben bővült. 

Az alkatrészhiány miatt akadozó újautó szállítások és a magasabb külföldi használtautó árak egyaránt a belföldi használtautó-piacra terelték a vásárlókat.

A JóAutók közleménye szerint a következő hónapokban enyhülhet a csiphiány és így rövidülhetnek a várólisták, és a kedvezmények segítségével már tavasztól visszatérhet az élénkülés az újautópiacra.

Mindez a használtautók piacán is érzékelhető lesz, ezt mutatja az is, hogy a JóAutók.hu portálon a használt személyautók átlagára az év eleje óta átlagosan 15 százalékot emelkedett, október közepe óta ugyanakkor ez a növekedés teljesen megállt.

Az újautópiac élénkülése növeli a lecserélt autók számát, ami a használtautó-piacon is gyarapítja majd az elérhető kínálatot. Miközben a használtautó-piacon a 2022 első tizenegy hónapban gazdát cserélő 772 400 személyautó mennyisége 2,8 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakában regisztrált 751 200-as értéket, az importált használt autók száma ugyanebben a periódusban 118 600 darab volt, ami 2,8 százalékkal marad el az egy évvel korábban mért 122 ezres értéktől.