Az üzemanyagok ára jelentősen emelkedett szeptemberben: az egy évvel korábbihoz képest 35,4 százalékkal, az egy hónappal korábbihoz viszonyítva 3,3 százalékkal. A növekedés üteme éves és havi alapon is számottevően magasabb volt a fogyasztói árak átlagos alakulásától, azaz az éves szinten mért 12,2 százaléktól és a havi alapú 0,4 százaléktól. 

20221130 NagykanizsaÜzemanyag árak körképFotó: Szakony Attila SzAZalai Hirlap20221130 Nagykanizsa
Üzemanyag árak körkép
Fotó: Szakony Attila SzA
Zalai Hirlap
Fotó: Szakony Attila

A markáns drágulás után szerdától fellélegezhetnek az autósok, hiszen a benzin és a gázolaj esetében is bruttó 20 forinttal csökken a beszerzési ár.  Ez várhatóan megjelenik majd a kutak áraiban is, ahol a következő átlagárakra lehet számítani a hét közepétől: a 95-ös benzin 610 forintba, a gázolaj pedig 660 forintba kerülhet literenként.

A benzin legutóbb július végén volt ennyire alacsony, a dízel pedig a szeptember eleji szintre korrigált. Húsz-húsz forintos árcsökkenésre az idén még nem volt példa, de az előző években is csak elvétve találni ilyen esetet. 

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára a Világgazdaságnak nyilatkozva felhívta a figyelmet arra:

a csökkenés jövő héten várhatóan megáll, némi emelkedés is elképzelhető az üzemanyagárakban az izraeli háború miatt. A kőolaj jegyzési ára 5 százalékkal drágult a közel-keleti ország megtámadása után: a Brent ára Londonban 84 dollárról 88-ra emelkedett, szemben a múlt heti 10 százalékos árcsökkenéssel.

Az üzemanyagárak alakulására a következő hetekben, hónapokban számos kockázat leselkedik, amennyiben az olajpiac egyik fontos szereplője, Irán komolyabb szereplővé válik az Izrael elleni támadásban, a kínálati oldal változásával, illetve esetleges szankciók hatásával is számolni kell – mindezek az árakat befolyásolják.