A vidék nem értelmezhető a városok nélkül, a vidékiség is e viszonyrendszerben határozódik meg – mondta Navracsics Tibor, az EU-s források felhasználásáért is felelős területfejlesztési miniszter a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. harmadik Vidék-konferenciáján. Az egész napos rendezvény nyitó előadását Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tartotta, aki többek között  arról beszélt, hogyan változik majd meg Magyarország gazdasága a jövőben.

 

Navracsics a Megújuló területpolitika az élhető vidék szolgálatában című előadásában előrebocsátotta a fő ellentmondást:

  • az ország súlypontja alapvetően vidéken található,
  • az urbanizációval viszont az élet egyre kevésbé van ott. 

Ezt azzal részletezte, hogy a városias emberek a vidéktől a nyugalmat, a vidékiek a városoktól a jobb szolgáltatásokat várják. Ezért fordulhat elő, hogy a városi emberek a nyugalom érdekében költöznek vidékre, ahol az elhagyott város szolgáltatás-színvonalát hiányolja, majd amikor ezek elkezdenek megvalósulni, akkor kiábrándul a városiasodó környezetből.

EU-s összevetésben Budapest elképesztő ütemben fejlődik, sőt, húzza az növekedését, továbbá a kohéziós politika motorja. 

A többi régió azonban lassan zárkózik fel vagy stagnál, mint például a Nyugat-Dunántúl, amely az EU-átlag 70-80 százalékánál megállt. Egyetlen város azonban nem tudja magával rántani egész régió vagy ország fejlődősét, erre bizonyíték, hogy Pest vármegye fejlődése is lemarad a fővárosétól. Mindez pedig új területpolitikát igényel.

Erős a kelet-nyugati migráció

Navracsics Tibor is kitért a jó és javuló közúthálózatra, amiről Nagy Márton is tett említést, továbbá részletezte az északkeleti és délnyugati járások helyzetét. A területfejlesztési miniszter az iparfejlesztési politika révén olyan változást lát, amely révén a nyugat-keleti fejlettségi szakadék észak-délivé alakul át, kiemelve a Kassa és Miskolc közti javuló összeköttetést.

 

Az országon belül erős kelet-nyugati migráció tapasztalható, továbbá a Balaton keleti medencéjétől keletre körbehatárolható egy kifejezetten jóléti migráció: magyarul egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy erre a területre költözzenek és innen dolgozzanak akár hibrid, akár home office-formában.

A Balatont megszállták a budapestiek

– összegzett veszprémi választókörzetére gondolva Navracsics Tibor.

Új területfejlesztési alap és szolgálat

A többször említett, új területpolitikának három pillérét jelölte meg:

  • új területfejlesztési koncepció,
  • finanszírozási háttér,
  • a vidéket megszólító területfejlesztési intézményrendszer.

Ezt részletezve a miniszter kifejtette, hogy területfejlesztési alapot hoznának létre, amely kiszámíthatóbbá tenné a fejlesztések végrehajtását, továbbá egy ügynökség típusú szolgálatot.

Vémi Zoltán / Világgazdaság
Navracsics
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Új nagytérségi összekapcsolódásra is készülnek, még az ősz folyamán a kormány elé terjesztik a dél-dunántúli fejlesztési programot, mivel e terület nagy vesztese az elmúlt időszaknak.

Szolgálat, partnerség, segítség

Folyik egy felmérés az állami szolgáltatási minimumról – ezen felül az önkormányzatok vállalhatnak feladatot, de már állami garancia nélkül. 

Minél több funkcióval rendelkeznek a települések, a találatok szerint annál valószínűbb, hogy megye-, illetve járásszékhelyek, magyarul ezen súlyponti településeken kívül hiányosak a szolgáltatások. 

Ennek is köszönhető, hogy a kormányzás színvonalával elégedetlennek mutatkoztak a vidéken élők.

Ebből kiindulva a területfejlesztési kormányzat a szolgálat, partnerség, segítség hármasa mentén képzeli el a jövőt.