A gyártók lobbitevekénysége miatt késik a betétdíjas rendszer bevezetése, január helyett július 1-jétől lesznek kötelesek feltüntetni a gyártók a visszaváltáshoz szükséges kódokat a PET-palackokon, az alumínium és üveg italospalackokon – mondta Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvényén csütörtökön Budapesten.

Bringing used water bottles to recycle at vending machines reduces waste and pollution problems and protects the environment. Blurred background.
Fotó: GettyImages

Felidézte: 

2023. július 1-jén indult el a Mol vezetésével a hulladékgazdálkodási koncesszió, a betétdíjas rendszer elindulását pedig 2024. január elejére tervezték.

Jövő év elejétől azonban a polcokon párhuzamosan lesznek elérhetők az 50 forintos betétdíjra jogosító kóddal ellátott termékek és azok, amelyeken ezek még nem szerepelnek. Ez problémákat okozhat a fogyasztóknak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy

 az automaták csak az ép minőségű PET-palackot, fémdobozokat tudják elfogadni, így el kell felejteni a „tapossa laposra” gondolkodást.

Az uniós előírások szerint Magyarország 90 százalékra növeli az üveg, az alumínium és PET-palackok visszagyűjtési aranyát.