Január elsejétől Magyarországon is elindul a kötelező visszaváltási rendszer – közölte szerda este az Energiaügyi Minisztérium, miután a friss Magyar Közlönyben megjelent az erről szóló kormányrendelet.

20230320 Békéscsaba Drágul a sörTavalyhoz képest, üvegenként, dobozonként, korsónként Békésben is 100–150 forinttal drágultak a sörtermékek.Fotó: Für Henrik FH Békés Megyei HírlapKépen: Drágulnak a sörök Békésben is


Drágul a sör
Tavalyhoz képest, üvegenként, dobozonként, korsónként Békésben is 100–150 forinttal drágultak a sörtermékek.

Fotó: Für Henrik FH Békés Megyei Hírlap
Megjelent a kormányrendelet: januártól elindul a kötelező visszaváltási rendszer Magyarországon. Fotó: Für Henrik / Békés Megyei Hírlap

A visszaváltási díj megállapításának és alkalmazásának, valamint a visszaváltási díjas termék forgalmazásának részletes szabályaival a kormány célja, hogy Magyarország minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra. Ez a folyamat nem most kezdődött, hiszen júliustól átalakult a hulladékgazdálkodás, és az EU elvárásainak megfelelően itthon is bevezették a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert. Ennek lényege, hogy a környezetszennyező termékek gyártóinak többet kell fizetniük a termékeik után keletkező hulladék kezeléséért. 

A következő lépés most következett el és 

jövő év elejétől kötelező visszaváltási rendszer működik majd az országban.

„Ez a tervek szerint hozzájárul ahhoz, hogy néhány év alatt elérjük a PET-palackok 90 százalékos visszaváltási arányát”  – vetítette előre Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár a bejelentés nyomán.

Hogyan fog működni a kötelező visszaváltási rendszer?

Most már tényleg itt az ideje megjegyezni a Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. nevét. Ez a társaság már végzi az új hulladékgazdálkodási és kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben a háztartások és a gazdálkodó szervezetek települési és kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékekből képződő hulladékának átvételét, gyűjtését, elszállítását, előkezelését, kereskedelmét és a kezelésre történő átadását. 

És ugyancsak ők lesznek, akik jövő év elejétől működtetik a kötelező visszaváltási díjas rendszert is. Ennek a lényege, hogy a kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe a tej- és tejalapú italtermékek kivételével minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, egy deciliter és három liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása beletartozik. Ezeket a fogyasztó könnyen felismeri majd, mert a gyártók kötelesek a terméken a jogszabályban meghatározott jelölést elhelyezni. Hogy ez pontosan hogyan néz ki, az is szerepel a kormányrendeletben.  

A kötelező kategórián kívül a gyártó meghatározott terméket vagy csomagolást a forgalmazóval kötött megállapodás alapján önkéntesen is visszaváltási díjas termékké minősíthet.

Mennyi lesz a visszaváltási díj?

A visszaváltási díj összege a kötelezően visszaváltási díjas nem újrahasználható italcsomagolás esetén darabonként 50 forint. Az önkéntesen visszaváltási díjas termékek és az újratölthető palackok esetén ugyanezt a gyártók határozzák meg. Ezt az összeget a vásárló a visszaváltást követően kapja meg.  

Hogyan lehet visszaváltani?

A visszaváltást kötelezően gépi úton, visszaváltó automatákkal kell biztosítaniuk a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező élelmiszerüzleteknek. Ugyancsak kötelező visszaváltási hely kialakítása az ezer főnél nagyobb népességű településeken. Az automata működtetésére kötelezett kiskereskedelmi egységeknek regisztrálniuk kell a Mohu Mol  Hulladékgazdálkodási Zrt.-nél. A kisebb eladótérrel rendelkező üzletek önkéntesen csatlakozhatnak a rendszerhez.

Azt is fontos tudni, hogy a kötelező visszaváltási rendszerben való részvétel alól a csekély mennyiségű, vagyis az évente ötezer darab terméknél kevesebbet forgalomba hozó gyártók felmentést kapnak. Emellett a szabályozás nem vonatkozik a speciális formájú és méretű, ezért automatával vissza nem váltható üvegekre. Az Energiaügyi Minisztérium azt is kiemelte, hogy türelmi idő veszi kezdetét: a jogszabály által biztosított átmeneti időszakban, azaz 2024. június 30-ig nem kell kivezetni a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott, de egyébként kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülő italcsomagolásokat. A már meglévő tételek korlátlan ideig a boltok polcain maradhatnak.

Miért fontos a kötelező visszaváltás rendszere?

Magyarországon 2010 óta az újrafeldolgozott hulladék aránya több mint kétszeresére nőtt. Az új rendszerrel még tovább emelkedhet a hulladékok gyűjtési és hasznosítási aránya, ami 

  • növeli a hulladékokból előállított másodnyersanyagok kínálatát, 
  • mérsékli az elsődleges nyersanyagok felhasználását, 
  • ezáltal segíti a hulladéklerakás és az illegális hulladékelhagyás visszaszorítását, 
  • valamint csökkenti a környezeti terheket.

Ezeknek a céloknak az eléréséhez azonban első körben az kell, hogy a gyártók a kötelezően visszaváltási díjas termékeiket regisztrálják a Mohunál. Ennek kezdeményezésére november 15-ig van lehetőségük.

Hamarosan a sörösdobozokat is visszaváltják

Egyelőre azonban kevés helyen lehet a nem betétdíjas palackokat, dobozokat visszaváltani.