Kormányrendelet jelent meg a péntek esti Magyar Közlönyben a nyugellátások és egyes más ellátások 2024. január havi emeléséről.

Megint nyugdíjemelésről döntött a kormány: megjelentek a pontos számok a Magyar Közlönyben (Fotó: Kallus György/Világgazdaság)

Ebből kiderült, hogy 2024. január 1-jétől a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján 

6 százalékkal kell emelni 

a 2024. január 1-jét megelőző időponttól megállapított, számos nyugdíjszerű és egyéb ellátást. Így például

  • öregségi nyugdíjat,
  • özvegyi nyugdíjat,
  • szülői nyugdíjat,
  • árvaellátást,
  • baleseti hozzátartozói nyugellátást,
  • korhatár előtti ellátást,
  • szolgálati járandóságot,
  • rokkantsági ellátást,
  • rehabilitációs ellátást,
  • baleseti járadékot,
  • fogyatékossági támogatást.

A rendelet összesen 28 jogcímet nevesít, érdemes tüzetesen átolvasni a Magyar Közlönyben, hogy pontosan kik érintettek. Mindenesetre rögzítették, hogy a rendelet alapján emelendő, 2024. januárra járó ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani. Az is eldől, hogyha egy személy részére egyidejűleg több ellátást is folyósítanak, akkor ezeket külön-külön kell emelni.

A 6 százalékos emelést az indokolja, hogy a 2024-es előrejelzések szerint éppen ennyi, tehát 6 százalékos várható. Ezt kompenzálja előre a kormány. Ebben nincs semmi szokatlan, évről-évre így történik, az idén januárban például 15 százalékos emelés következett be. Ez sem bizonyult elegendőnek, mivel a nyugdíjas infláció várhatóan 18,5 százalék körül alakul 2023-ban. Ezért a különbözetet a kormány visszamenőleg és novembertől odaadta a nyugdíjasoknak. Erről részletesen itt írtunk.

Mennyi lesz januártól a

Jelenleg az átlagos öregségi nyugdíj 217 232 forint. Ha ezt vesszük alapul, a hat százalékos emelés több mint 13 ezer forint pluszt jelent havonta. vagyis az átlagos öregségi nyugdíj januártól meghaladhatja a 230 ezer forintot. Hangsúlyozni kell, hogy ez csak egy ökölszabály szerinti számítás. Nyilván, aki ennél magasabb juttatásban részesül, az magasabb összeggel számolhat, akinek pedig az átlagtól elmarad a nyugdíja, az az összeget tekintve kevesebbre. Az arányok ugyanakkor azonosak.

Emellett azt is fontos tudni, hogy bár az emelés általában érinti a nyugdíjasokat, nem minden nyugdíj öregségi: a nyugdíjszerű ellátások körülbelül egynegyede nem az, hanem más jogcímen folyósítják. Éppen ezért szokás a medián nyugdíjból kiindulni, amelynél többet és kevesebbet is körülbelül ugyanannyian kapnak. A medián nyugdíj most mintegy 192 ezer forint. Ha erre vetítjük a hat százaléko, akkor a növekmény 11,5 ezer forint.

Mennyibe kerül a januári

Hivatalos összeg még nem hangzott el, az előzetes becslések 370 milliárd forintról szóltak. Ennyiből finanszírozza tehát a hat százalékos nyugdíjemelést a kormány a mintegy 2,5 millió jogosultnak. A novemberi nyugdíjkiegészítés egyébként körülbelül 190 milliárd forintjába került a költségvetésnek.

A most megjelent rendelet majd 2024. január 1-jén lép hatályba. Akkortól tehát számos más ellátás összege is meg fog nőni 6 százalékkal. Így például a rokkantsági járadék 55 500 forintról 58 830 forintra emelkedik, az életüktől és szabadságuktól politikai okból megfosztottak kárpótlása pedig 156 040 forint lesz.

Most kell résen lenni: milliók kaphatnak vissza 150 ezer forint személyi jövedelemadót

Ilyen rövid idő alatt ilyen mértékű biztos hozamot nemigen tud más befektetés.