Alig egy hónap alatt elkapkodták a 200 milliárd forinttal megnövelt keretösszegű Baross Gábor-hitelprogram forrásait a magyar vállalkozások, a finanszírozási keret betelt, már a benyújtott hiteligénylések elbírálása zajlik – derül ki az EXIM Bank keddi közleményéből.

Mint írják a program január 15-i újranyitása óta összesen 150 kérelem érkezett be az EXIM-hez, és a Baross Gábor-hitelprogram igényléseinek összege 84 százalékban euró alapú hitelre szól. 

A beérkezett kérelmekből a pénzintézet 97 darabot mintegy 135 milliárd forint értékben már jóvá is hagyott.

A közlemény szerint a jóváhagyott kérelmek 36 százaléka a kis- és középvállalkozásoktól, míg ágazati megoszlás szempontjából 47,4 százalékuk a feldolgozóiparból származik legfőképp Budapestről, Pest, Bács-Kiskun és Fejér vármegyéből.

IMG_5263_KALLUS
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az energiaárak drasztikus emelkedését, valamint a magas kamat- és inflációs környezet negatív hatásait ellensúlyozó programon keresztül a hazai vállalatok a korábbinál is kedvezményesebb feltételek mellett,

forintban akár 5 százalék, euróban akár 3 százalék kamatozású, maximum tízéves lejáratú hitelt igényelhetnek. 

Az élelmiszeripar, az építőipar, a telekommunikáció, a gyógyszergyártó szektor, a turizmus és vendéglátás, az autóipari beszállítók, valamint a logisztika területén működő vállalatok jelentkezhettek a hitelprogramra.

A program céljai között szerepel a nemzetközi versenyképesség növelése, a beszállítók technológiafejlesztése, valamint a fenntarthatósági beruházások révén a nemzetközi előírásoknak való megfelelőség biztosítása is. A hitelprogram 200 milliárd forintos kerete pedig termelő és szolgáltató tevékenységhez kapcsolódó beruházásokra, külföldi befektetésekre, továbbá logisztikai, szállítmányozási és termelőeszközök finanszírozására használható fel alacsony kamatozású forint- és euróhitelekkel, lízingkonstrukciókkal.

Kisgergely Kornél, az EXIM Magyarország vezérigazgatója elmondta, hogy az EXIM életében hatalmas mérföldkő a Baross Gábor-hitelprogram, melynek köszönhetően 

minden eddiginél nagyobb volumenben, 1200 milliárd forinttal járulhatnak hozzá a magyar vállalatok sikeréhez.

Az EXIM a kormány döntése után, 2023 februárjában indította újra a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot, amely a kezdetektől fogva sikeres. Alig három hónappal a program indulása után a szerződött hitelállomány már meghaladta az 500 milliárd forintot, míg idén január elejére elérte az 1000 milliárd forintot.

A Baross Gábor-hitelprogram 2023–2024 keretében 3410 hitelkérelem érkezett be összesen csaknem 1854 milliárd forint értékben. Ezzel az összesen már 1200 milliárd forint keretösszegűre növelt Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram az EXIM Magyarország 30 éves fennállásának egyik legkeresettebb finanszírozási konstrukciója.