A kormány tavaly december utolsó napjaiban meghozott döntésének értelmében 200 milliárd többletforrással 2024-ben is folytatódik a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram (BGH) az EXIM Magyarországon keresztül. Az előző évhez hasonlóan a hazai vállalatok kereskedelmi bankoknál, lízingcégeknél, valamint az EXIM-nél közvetlenül is igényelhetnek finanszírozást. 

IMG_5263_KALLUS20210901 Budapest 
Exim Bank 

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG20210901 Budapest Exim Bank Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
A kedvezményes hitelek a kereskedelmi bankoknál, lízingcégeknél, de közvetlenül az EXIM Magyarországnál is igényelhetők.
Fotó: Kallus György/Világgazdaság

A BGH teljes kerete összességében 1200 milliárd forintra nőtt, amely érdemben járul hozzá a hazai helyreállításához – fogalmazott a Exim Magyarország közleményében.

tíz, lízing öt évre

A tájékoztatón bejelentették, hogy január 15-től nyújthatják be a kis- és középvállalkozások, illetve a nagyvállalatok az igényléseiket 10 éves futamidejű hitelre és 5 éves futamidejű lízingre, amelyek kamata forintban akár 5 százalék, euróban akár 3 százalék is lehet.

Az EXIM Magyarország célja a Baross Gábor Hitelprogrammal, hogy 2024-ben is támogassa a hazai gazdasági növekedésében kulcsszerepet játszó iparágakat, valamint a fenntarthatósági és energiahatékonysági célú beruházásokat. 

A kezdetben 700, később 1000 milliárd forintos kerettel meghirdetett Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot 2023. februári indulása óta nagy érdeklődés övezte, és mind a vállalatok, mind a kereskedelmi bankok részéről hatalmas igény volt a folytatásra.

Még kedvezőbb kamat, mint tavaly

Annak érdekében, hogy az autóipari, élelmiszeripari, gyógyszergyártó, építőipari, logisztikai, illetve a turizmus-vendéglátás és a telekommunikációs szektorok hazai szereplői ne maradjanak finanszírozási források nélkül, az EXIM által kínált beruházási hitel és lízing kamata még kedvezőbb, mint a 2023. évi programban. 

Tablets,And,Capsules,Manufacturing,Process.,Close-up,Shot,Of,Medical,Drug
A BGH többek között az élelmiszeripari, gyógyszergyártó, építőipari, logisztikai, illetve a telekommunikációs vállalkozásokat segíti forráshoz jutni.
Fotó: Shutterstock

A termelő és szolgáltató tevékenységhez kapcsolódó beruházások mellett a magyar vállalatok külföldi kifektetéseit, logisztikai, szállítmányozási tevékenységeit, termelőeszközeik finanszírozását, illetve a fenntarthatóságot és az energiahatékonysági átállást elősegítő beruházásokat is támogatja a bank.

Finanszíroz és biztosít

Az EXIM Magyarország az ország hivatalos exporthitel-ügynöksége; az egyetlen, kifejezetten a nemzetközi kereskedelemre, külpiaci terjeszkedésre és befektetésekre, illetve külföldi beruházásokra szakosodott hazai banki, biztosítói szereplő, amely az exportfinanszírozás mellett közel egy évtizede működtet nemzetközi versenyképességet javító belföldi hitelprogramokat is. A  EXIM név alatt két jogi személy együttese értendő, az állami hátterű Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank Zrt.) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB Zrt.). Ennek köszönhetően az EXIM Magyarország integrált keretek között működve tud mind finanszírozói, mind biztosítói megoldásokat nyújtani.
Az EXIM Magyarország teljes eszközállománya 2023 első félévének végén több mint 3100 milliárd forintot tett ki, hitelállománya pedig átlépte az 2200 milliárd forintot, mintegy 3200 vállalati ügyfelének 90 százaléka a kkv-szegmensben működik. Kiemelt partnerei a hazai kereskedelmi bankok, ügyfeleit elsősorban rajtuk keresztül, refinanszírozási konstrukcióban finanszírozza.