BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az újraiparosítási hitelprogram 200 milliárd forint többletforrással folytatódik

A korábbinál is kedvezőbb finanszírozási feltételekkel folytatja az EXIM Magyarország a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot. A kormány a hitelprogram keretösszegét 200 milliárd forinttal kibővítette, amelyből az EXIM 2024-ben is kiemelten támogatja a hazai gazdasági növekedésben kulcsszerepet játszó iparágakat, valamint a fenntarthatósági és energiahatékonysági célú beruházásokat.

Jövőre is folytatódik a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, amelynek finanszírozására az EXIM Magyarország újabb 200 milliárd forintot fordíthat a kormány döntésének értelmében. Ennek köszönhetően a 2023 februárjában elindított kedvezményes hiteleket kínáló program teljes keretösszege 1200 milliárd forintra növekszik – áll a pénzügyi intézmény közleményében. 

IMG_5263_KALLUS
Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Az EXIM Magyarország célja, hogy a megnövelt keretösszeggel hozzájáruljon ahhoz, hogy 

a nagy növekedési potenciállal rendelkező hazai vállalatok ne maradjanak finanszírozás nélkül az autóipari, élelmiszeripari, gyógyszergyártó, építőipari, logisztikai, illetve a turizmus-vendéglátás és a telekommunikációs szektorokban. 

A termelő és szolgáltató tevékenységhez kapcsolódó beruházások mellett az EXIM támogatni fogja a magyar vállalatok külföldi kifektetéseit, logisztikai, szállítmányozási és termelőeszközök finanszírozását, illetve a fenntarthatóságot és az energiahatékonysági átállást támogató beruházásokat.

Hitel és lízing kedvezőbb kamattal

A célzott iparágak szereplői számára elérhető beruházási hitel és lízing kamata még kedvezőbb, mint a 2023. évi programban. Ezzel minden idők egyik legsikeresebb hitelprogramja nemcsak a beruházások helyreállítását, hanem a munkahelyek megvédését és a gazdasági növekedést is támogatja. 

Close-up,Of,Medical,Ampoule,Production,Line,At,Modern,Modern,Pharmaceutical
A Baross Program egyik kiemelten támogatott ágazata a gyógyszeripar.
Fotó: IM Imagery

Az EXIM Magyarország a kis- és középvállalkozások, illetve a nagyvállalatok számára 10 éves futamidejű hitelt és 5 éves futamidejű lízinget kínál, amelyek kamata forintban akár 5, euróban akár 3 százalék is lehet. 

Az igényléseket a megszokott módon a kereskedelmi bankoknál, illetve a lízingcégeknél van lehetőség benyújtani, de az EXIM-től közvetlenül is igényelhetnek finanszírozást a vállalatok.

„Közel egy év telt el azóta, hogy útjára indult a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, ennek köszönhetően magyar vállalkozások százait tudtuk aktívan és célzottan támogatni. Ezzel együtt úgy látjuk, hogy szükség van az EXIM anticiklikus tevékenységére és a hazai vállalatok új fejlődési pályára állásához további kedvezményes hiteltermékekre. Látva a nagymértékű keresletet és az ügyfelek elégedettségét, üdvözöljük, hogy a kormány a Baross Gábor Hitelprogram folytatása mellett döntött. Ennek köszönhetően az EXIM Magyarország a vállalkozások versenyképességének javításán keresztül a magyar gazdaság hosszú távú növekedési potenciáljának erősítéséhez is hozzá tud járulni” – fejtette ki a közleményben Kisgergely Kornél, az EXIM Magyarország vezérigazgatója.

Breakfast,In,Bed,,Cozy,Hotel,Room.,Concept
A turizmus-vendéglátás fejlesztésére is igényelhető a megemelt hitelkeretből forrás.
Fotó: Anel Alijagic

A kormány 2023. február 1-jén indította el a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot, amelynek köszönhetően hazánkban a valaha volt egyik legnagyobb, 700 milliárd forintos kormányzati hitelprogram vette kezdetét. A hitelprogram célja a hiteligénylő vállalkozások versenyképességének javításán keresztül a teljes hazai termelő és szolgáltató szektor működésének támogatása. A programot három konstrukcióval hirdették meg, forgóeszközhitel, beruházási és zöldberuházási hitel formájában. A nagy érdeklődésre való tekintettel március 10-én már egyszer döntött a kormány a hitelkeret bővítéséről, akkor 1000 milliárd forintra növelte.

Már másodszor emelték a keretet

A Baross Gábor Hitelprogram keretében az EXIM Magyarországhoz december közepéig 3 255 darab hitelkérelem érkezett be összesen 1 563 milliárd forint értékben. Ebből 691 milliárd forint forgóeszköz, 561 milliárd forint beruházási célú (ideértve a lízinget is), 311 milliárd forint pedig ingatlancélú hitelkérelem. Az eddig szerződött 950 milliárd forint mintegy 73 százalékát folyósították, összesen 700 milliárd forint összegben. Az összes szerződés 69 százaléka a kis- és közepes vállalkozások (kkv) ügyfelekkel került megkötésre, a magyarországi, legalább 250 munkavállalót foglalkoztató cégek 15 százaléka részesült a hitelprogram kedvezményes forrásaiból. A szerződések összege alapján a legtöbb forrás a kereskedelem, az élelmiszeripar, az építőipar, a szállítás-raktározás, a mezőgazdaság, a gumigyártás, a fémipar és a vegyipar, valamint járműgyártás szektoraiba áramlik.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.