Egy máltai cég átverte szerencsejátékosokat – hívta fel a figyelmet szerdán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

Durva csalást leplezett le a százmilliós bírságot ért, hogy átverték a magyar szerencsejátékosokat / Fotó: Mónus Márton

A durva csalást 345 millió forint bírsággal büntette a versenyhivatal. Már csak azért is, mert a Lottoland – ez volt az a szolgáltatás, amellyel a máltai cég elkövette a csalást – szándékosan tévesztette meg a fogyasztókat. A Szerencsejáték Zrt. egyébként a jogsértő gyakorlatok miatt beperelte a Lottoland üzemeltetőjét, és vele szemben jogerősen védjegybitorlási pert nyert.

Hogyan verték át a magyar szerencsejátékosokat?

A trükk lényege pofonegyszerű volt: gyakorlatilag egy az egyben vagy minimális névváltoztatással lemásolták a Szerencsejáték Zrt. egyes játékait. A máltai bejegyzésű és az ottani szerencsejáték-felügyeleti engedéllyel is rendelkező vállalkozás a honlapján úgy reklámozta játékait, hogy a fogadók azt gondolhatták, a magyar Szerencsejáték Zrt. szolgáltatásait veszik igénybe. Ez volt a Lottoland fantázianevű, magyar nyelvű oldal. 

Ezért nemcsak több százmilliós büntetést kapott, hanem a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, (SZTFH) élve a jogszabályban biztosított eszközével, 2023 szeptemberében letiltotta az érintett honlapot, pontosabban 365 napra hozzáférhetetlenné tette a vállalkozás weboldalát Magyarországon. A GVH még 2022 őszén indított versenyfelügyeleti eljárást a Máltán bejegyzett Deutsche Lotto- und Sportwetten Limiteddel szemben. Ennek során kiderült, hogy a máltai cég a Szerencsejáték Zrt.

  • hatoslottó-,
  • skandinávlottó-,
  • kenójátékok-szolgáltatásaihoz

nagymértékben hasonlító játékokat indított „hatoslottó plusz”, „skandináv lottó+”, „keno24/7” elnevezéssel. Az Eurojackpot játékok esetében pedig teljesen névazonos szolgáltatásokat is reklámozott. A cég emellett vagy egyáltalán nem, vagy pedig félreérthető módon jelenítette meg a szolgáltatást ténylegesen nyújtó, honlapot üzemeltető vállalkozást, azaz a saját cégnevét és elérhetőségét. Így a fogadók azt sem tudhatták, hogy pontosan kivel is állnak jogviszonyban, lehetetlenné téve ezzel jogaik gyakorlását.

Miért különösen durva a szerencsejátékosok átverése?

A GVH versenytanácsa a bírság összegének meghatározásakor súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a megcélzott fogyasztói kör egy része szerencsejáték-függősége miatt különösen sérülékeny. Ráadásul a jogsértő gyakorlat több éven át tartott igen intenzíven: egy időben több jogsértő fogyasztói tájékoztatást is közölt. Ugyanakkor azt pozitívan értékelték, hogy a vállalkozás a határozat elleni jogorvoslati jogáról lemondott.

Az SZTFH felhívja a figyelmet a szabálytalan online szerencsejáték veszélyeire is. Az ilyen oldalak amellett, hogy nem vetették alá magukat a kiskorúakat és sérülékeny csoportokat védő, szigorú magyar előírásoknak, a játékosok személyes és banki adatainak védelmét sem biztosítják. Az SZTFH hangsúlyozza, hogy a korlátozásokat követően 

az engedély nélküli oldalakon elért nyeremények kifizetése is bizonytalanná válik.    

Éppen ezért azt javasolják a fogyasztóknak, hogy ha szerencsejáték-szolgáltatásokat vesznek igénybe, minden esetben kiemelt figyelemmel járjanak el: csak Magyarországon engedéllyel rendelkező szerencsejáték-szolgáltatónál játszanak, és mindig részletesen tájékozódjanak a szolgáltatások feltételeiről, valamint felelősen kezeljék a megtakarításaikat.

A Magyarországon engedéllyel rendelkező szerencsejáték-szervezők listája az SZTFH honlapján ismerhető meg.

Nagy Márton először szólalt meg a SPAR-háborúban: „Értem, miért történik, de kikérjük magunknak ezt a hangnemet!”

A nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaságnak értékelte a SPAR körül kipattant botrányt. Nagy Márton szerint az osztrák cég vezetőjének megjegyzései álhírek, amelyek arra alkalmasak, hogy aláássák a befektetők bizalmát Magyarország felé. Ugyanakkor jelezte, sejti, mi húzódhat meg az ügy hátterében, és nyitva hagyta, hogy módosítanak-e a kiskereskedelmi különadón.