Jövő hétfőn írhatják alá a magyar–ukrán határforgalmi megállapodást, új határátkelő nyílhat a két ország között – derült ki a külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki Facebook-bejegyzéséből.

magyar, ukrán, Szijjártó Péter
Megállapodást jelentett be Szijjártó Péter az ukránokkal / Fotó: Facebook / Szijjártó Péter

Szijjártó Péter azt írta, néhány hete Ungváron abban maradtak az ukrán tárgyalópartnerekkel, hogy létrehoznak egy munkacsoportot, amelynek az lesz a feladata, hogy megtalálják a módját, 

miként kapja vissza a kárpátaljai magyar közösség mindazon jogait, amelyeket 2015 óta folyamatosan vettek el az ukrán parlament törvénymódosítási döntéseivel.

Ungváron 11 pontban foglaltuk össze várakozásainkat, 11 ponton van szükség előrelépéshez ahhoz, hogy elmondhassuk, helyreállnak a magyar nemzeti közösség identitásmegőrzéséhez és nyelvhasználathoz fűződő jogai – fogalmazott a tárcavezető. Egyúttal jelezte, hogy csütörtökön Budapesten, Kijevben, Brüsszelben és Ungváron virtuális egyeztetés zajlott a közös munka folytatásához.

Ennek kapcsán jegyezte meg, hogy jó bizalmi alapot ad mindehhez az, hogy 

hétfőn aláírják a magyar–ukrán határforgalmi megállapodást, 

amelynek értelmében új határátkelő nyílik és bővítik a határátkelők kapacitásait.

Szijjártó Péter: vörös vonalakat feszeget a ebben Magyarország nem vesz részt

A kormány legfőbb célja hazánk megóvása a szomszédban tomboló háborútól – mondta a külügyminiszter. Szijjártó szerint olyan előterjesztés született Brüsszelben, amellyel a NATO közelebb kerülhet a háborúhoz.