Magyar gazdaság

A belgák átadták a versenyképességi stafétát a magyaroknak

A következő uniós versenyképességi ülést már Magyarország elnökli, a belgák átadták a stafétát – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Miután 2024. május 24-én tartotta az utolsó ülését belga elnökség alatt az Versenyképességi Tanács a Nemzetgazdasági
Minisztérium ünnepélyesen átvette az elnöki stafétát. Az ülés keretében a szokásoknak megfelelően bemutatták a következő elnökség főbb prioritásait is. 

Business,Competition
Fotó: alphaspirit.it

Hazánk ténylegesen július 1-jétől december 31-ig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét, amelynek idején átfogó prioritásként törekszik majd az Európai Unió versenyképességének megerősítésére - közölte az NGM. Az egyes szektorális prioritások között ismertetésre kerültek olyan célkitűzések, mint az új versenyképességi megállapodás előkészítése, egy átfogó iparpolitikai keret kialakítása és az elektromobilitás erősítése. 

A magyar uniós elnökség alatt először informális Versenyképességi Tanács ülésére fog sor kerülni július 8–9-én, Budapesten, ekkor többek között bemutatásra kerül az elektromos közlekedés térnyerését célzó akcióterv. A kidolgozás alatt lévő csomag a 2035-ös átállás segítése és az uniós ipar megerősítése érdekében többek közt a gyártókat és a vásárlókat egyaránt célzó támogatási, autóvásárlás-ösztönző lépéseket, a használt elektromos autók piacképességét javító intézkedéseket és a kapcsolódó infrastruktúra, töltőhálózat fejlesztését célzó programelemeket fog tartalmazni.

 

Európai Unió Versenyképességi Tanács elnökség NemzetgazdaságiMinisztérium
Kapcsolódó cikkek