BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
LUS_IMG_2726

Diákmunka: ennyi lesz idén az átlagos órabér

Kott Zoltán arra számít, hogy 2024-ben a diákok órabére országos átlagban is meg fogja haladni a 2000 forintot Magyarországon. A diákmunka-aktivitás 2023-ban újra megközelítette a Covid előtti szinteket nálunk, és a piacvezető iskolaszövetkezet elnök-vezérigazgatója szerint idén nyáron hazánkban nagyjából 120 ezer tanuló fog dolgozni, közülük mintegy 90 ezren iskolaszövetkezeti keretben.

A Meló-Diák hálózatában 1772 forint volt az átlagos órabér 2023-ban, az előző évi 1470 forinthoz képest 17 százalékos az emelkedés – tájékoztatott a diákmunka-közvetítő szervezet elnök-vezérigazgatója, Kott Zoltán. 

Diákmunka
Diákmunka: a tanulók órabére országos átlagban is meg fogja haladni a 2000 forintot idén / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

 

Diákmunka: országos átlagban meg fogja haladni a 2000 forintot az idei órabér

Az évközi adatok ugyanakkor – a decemberre „előrehozott” minimálbér-emelés miatt – a szokásostól eltérő mintázatot mutatnak. 

A minimális órabér decemberben 1334-ről 1534 forintra nőtt, ezt követték diákórabérek is: a Meló-Diák hálózatában az országos átlag 2023 utolsó hónapjában 1894 forint volt,

ami az előző hónaphoz viszonyítva 7, az év elejéhez képest 12 százalékos emelkedést jelent. Év per év alapon decemberben átlagosan mintegy 26 százalékos volt a növekedés, ebben azonban két minimálbér-emelés hatása is megjelenik – jegyezte meg az elnök-vezérigazgató. 

A diákoknak kifizetett órabérek régiónként eltérők: 

  • az Alföldön 1640, 
  • Dél-Magyarországon 1750,
  • Észak-Dunántúlon 1850, 
  • Budapesten és Pest vármegyében pedig 1950 forint környékén mozgott az átlagórabér 2023-ban.

Az év végén Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér és Zala vármegyében, valamint a fővárosban és Pest vármegyében viszont már a tavalyi év végén 2000 forint fölött volt az átlagórabér. Kott Zoltán arra számít, hogy 

2024-ben a diákok órabére országos átlagban is meg fogja haladni a 2000 forintot.

A piacvezető iskolaszövetkezet adataiból az is kiderül, hogy a diák munkavállalók aktivitása 2023-ban újra megközelítette a Covid előtti szinteket. A fővárosban például 2019-ben összesen közel 2,7 millió órát dolgoztak a diákok a Meló-Diáknál (2020-ban ez a szám 2 millió alá csökkent, majd növekedésnek indult, és tavaly már újra meghaladta a 2,6 milliót).

Kott prognózisa szerint idén nyáron hazánkban nagyjából 120 ezer diák fog dolgozni, közülük mintegy 90 ezren iskolaszövetkezeti keretben. Az iskolaszövetkezeti foglalkoztatás mellett szól az is, hogy a munkavállaló a szövetkezettel köt szerződést, amely abban az esetben is garanciát vállal a megállapodott bér kifizetésére, ha az őt megbízó cég nem fizet – emeli ki a Meló-Diák elnök-vezérigazgatója. 

A megélhetésért és a lakhatásért dolgoznak a diákok, de nem nőtt a bérük

A magyar diákok 56 százaléka vagy állandó, vagy alkalmi jelleggel vállal munkát.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.