Magyar gazdaság

Magyar haderő fejlesztése: az évszázad katonai üzletéről pletykálnak – de most megszólalt a minisztérium

Szárnyra kapott a hír, hogy a magyar kormány csúcsmodern vadászrepülőgépeket szerezhet be: Magyarország tárgyal Svédországgal a legújabb generációs Gripen E-ről a magyar haderő további fejlesztése érdekében. Csakhogy most megérkezett a hivatalos reakció egyenesen a Honvédelmi Minisztériumból.

Túlzás nélkül szenzációs hadiipari pletyka kapott szárnyra az elmúlt napokban. Először a nemzetközi, majd a magyar sajtóban is elterjedt ugyanis az a hír, hogy a magyar kormány a legújabb generációs vadászrepülőgépek beszerzéséről tárgyal.

gripen
Magyar haderő fejlesztése: az évszázad katonai üzletéről pletykálnak – de most megszólalt a minisztérium / Fotó: Saab / Facebook

Egészen pontosan arról szóltak a cikkek, hogy Magyarország Svédországgal tárgyal 

Gripen E harci repülőgépekről,

hogy kiegészítse az általa már üzemeltetett régebbi Gripen C/D flottát. 

Csúcsmodern vadászrepülőgépeket szerezne be a magyar kormány?

Az információ komolynak tűnt, már csak azért is, mert egyebek mellett a Janes, egy nyílt forrásokat használó katonai, nemzetbiztonsági, valamint repülési témákra szakosodott hírközlő vállalat is lehozta, forrásként pedig a Saab egyik magas rangú tisztviselőjét jelölte meg. (A Gripeneket a svéd Saab, Ericsson, Volvo és Celsius Aerotech cégből megalakult konzorcium, az Industrigruppen JAS gyártja – a szerk.)

Ő nem más, mint a Saab egyik alelnöke, Asa Thegström, aki egyben a repüléstechnikai üzletág helyettes vezetője. A Janes tájékoztatását napokkal megelőzve egy szakújságíró már megszellőztette a lehetséges magyar érdeklődést a Gripen E-re. Ő Gareth Jennings katonai repülési, illetve űripari témákban jártas újságíró. Május 20-án arról posztolt az X-en, hogy „a Saab nagyon érdekes megbeszéléseket folytat Magyarországgal a Gripen E-ről”. Ennek forrásaként a már említett Asa Thegströmre hivatkozott.

A rövid bejegyzést Gareth Jennings azzal zárta, hogy a Magyar Honvédségnek szüksége van egy második vadászgépszázadra. A Janes viszont további információkat is közölt. Azt állította, hogy Asa Thegström az esetleges magyarországi érdeklődésről – amely ha teljesülne, az évszázad katonai célú üzlete lenne – még februárban a Saab dél-svédországi, linköpingi gyártóüzemében beszélt. Pontosabban először csak azt árulta el, hogy egy kelet-európai országgal állnak kapcsolatban, később azonban pontosította, hogy Magyarországról van szó.

Mindezt Richard Smith, a Saab Gripen marketing- és értékesítési osztályának vezetőhelyettese azzal egészítette ki, hogy a magyar légierő megvizsgálja a vásárlás lehetőségét, mert szeretné ismételten megteremteni a képességet, hogy két harci repülőszázadot tudjon kiállítani. Jelenleg ugyanis egyszázadnyi

  • 12 együléses,
  • és kettő kétszemélyes

Gripen alkotja az MH Vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár harcigépállományát. Bár sem a beszerzés határideje, sem a pontos darabszám nem ismert, az iméntiekből arra lehet következtetni, hogy legalább 12 darab új Gripen E-ről folyhatnak az egyezkedések.

Miután Magyarország 2001-től lízingel 14 Gripen C/D vadászgépet Svédországtól (az első öt 2006-ban érkezett meg Kecskemétre), az idén február 23-án a magyar és a svéd kormányfő budapesti csúcstalálkozóján pedig azt is bejelentették, hogy további négy Gripenről született egyezség, további minimum 12 harcirepülő érkezése azt jelentené, hogy a magyar légierő flottája 30 darabra bővülhetne. Ráadásul nemcsak mennyiségi ugrás történne, hanem minőségi is, ugyanis, miután a Gripen C/D típust már nem gyártják, a legújabb E/F verzió állna hadrendbe, amely csak kívülről hasonlít az elődre.

Gripen E a magyar légierőnél: megszólalt a minisztérium

A kétségtelenül nagy horderejű hír nyomán a Világgazdaság megkereste írásban a magyar kormányzatot, egészen pontosan az illetékes tárcát, a Honvédelmi Minisztériumot. Lapunk egyrészt arról érdeklődött, hogyan kommentálják a kiszivárgott információt, valamint hogy valóban zajlanak-e egyeztetések a Gripen E rendszeresítéséről, vagy mindez csupán félreértés. Azt is megkérdeztük, hogy ha tárgyalnak a témában, mikor és hány darab vadászgép érkezése várható.

A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályának válasza nem maradt el. Szűkszavú, de vitán felül lényegre törő reakciójuk a következő volt: 

Nem folynak tárgyalások 2. harcászati repülőszázad felállításáról és felszereléséről.

Vagyis ezt nehéz másképp értelmezni, mint a Gripen E beszerzésének cáfolataként. Ugyanakkor kategorikusan nem jelenthető ki, hogy a svédek harci repülőgépe ne érdekelné a magyar légierőt. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása alapján azonban erősen úgy tűnik, hogy a Saab illetékesei a legjobb esetben is előreszaladtak egy Gripen E-üzlet magyarországi megkötésének forgatókönyvével, ami talán annak is betudható, hogy a legújabb konfigurációt eddig Svédország mellett egyedül Brazília rendelte meg. Tehát a Saab próbál új vasat a tűzbe tartani.

Mit tud a Gripen E vadászgép?

Ahogyan arra utaltunk már, a legújabb Gripen E/F (az előbbi az egyszemélyes, az utóbbi a kétszemélyes változat) modell jelentős felújításon esett át, és szakmai kommentárok szerint bizonyos szempontból egyenrangú teljesítményt nyújt a Lockheed Martin F-35 Lightning II.-vel. A Gripen E 4+, csaknem ötödik generációs vadászgépnek számít,

  • 2 Mach végsebességgel, 
  • nagyobb üzemanyagtartályokkal (40 százalékkal), 
  • továbbfejlesztett pilótafülke-kialakítással,
  • széles körű fegyverzettel,
  • nagyobb hatótávval,
  • megújult elektronikával és radarrendszerrel (ez a legfőbb újdonság)

rendelkezik. Még 2022 novemberében kapta meg a katonai repülőgépek légi alkalmassági bizonyítványát. A szoftvere mesterséges intelligenciát is alkalmaz. Különféle fegyverzetekkel szerelhető fel, ami lehetővé teszi, hogy számos küldetéstípusban vegyen részt az elektronikus hadviseléstől a hagyományos levegő-levegő harcokig, valamint a bombázásokig.

 

 

Gripen JAS 39 Gripen Honvédelmi Minisztérium (HM) vadászgép Magyarország
Kapcsolódó cikkek