Világgazdaság

Adókedvezmény járhat a biztosítás után

Egy most benyújtott javaslat szerinta jövőben a személyi jövedelemadóból levonható lenne - a többek között munkanélküliségre is fedezetet nyújtó - biztosítás díja.

A szakemberek 2009-ben a válság elhúzódásával párhuzamosan, a biztosítottak számának jelentős növekedésére számítanak. A világviszonylatban a legnagyobb biztosítók közé tartozó ACE biztosító, megvizsgálta a magyarországi várható alakulását, és úgy döntött, hogy a munkájukat féltő hazai munkavállalók továbbra is élhetnek a munkanélküliségre és keresőképtelenségre fedezetet nyújtó Jövedelemkiesés-biztosítás által kínált, egyedülálló védelemmel.

A magyar piacra tavaly sikeresen belépő ACE biztosító 2009-ben több tízezer új szerződésre számít. Rácz István - a Jövedelemkiesés-biztosítást kizárólagosan forgalmazó Biztositas.hu Kft. ügyvezető igazgatója - elmondta: a biztosítottak számának növelésével párhuzamosan kezdeményezik a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítását is, azért, hogy a - jelenlegi gazdasági helyzetben nagyon is időszerű – Jövedelemkiesés-biztosítás díja, az adóból levonható legyen.

A társaság javaslata szerint a munkavállalók a 2010 elején beadott adóbevallásukban már adócsökkentő tételként tüntethetnék fel az általuk befizetett biztosítási díjat, így még kedvezőbbé téve a drágának jelenleg sem mondható biztosítást. (Ez most átlagosan 26 ezer forint évente.)

A törvényhozásnak – amellett, hogy mindent megtesz a munkahelyek megőrzése érdekében – azokra az esetekre is támogatást kellene adnia, amikor a társadalom egyes tagjai mégis kikerülnek a foglalkoztatásból - véli Rácz. Az erre hivatott állami térítések (pl. álláskeresési járadék és segély) mellett ezért támogatni kell azokat az üzleti megoldásokat is, amelyek a munka elvesztéséből fakadó anyagi jellegű problémákat - az állampolgárok öngondoskodásán keresztül - biztosítás formájában átvállalják.

Így elérhető lenne, hogy az álláskeresés időszakára az állam által fizetett havi ellátás - amely jelenleg átlagosan mintegy 34 000 Ft/hó - kiegészüljön a biztosító által fizetett havi szolgáltatási összeggel, amely a munkavállaló nettó fizetésének maximum 80 százaléka, de maximum havi 120 ezer forint lehet.

Rácz István ACE jövedelemkiesés biztosítás adókedvezmény