Világgazdaság

Az ORFK törvényt sértett traffipax ügyben

A Döntőbizottság helyt adott a Getronics jogorvoslati kérelmének és megállapította, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) megsértette a Közbeszerzési törvényt, miután érvénytelen ajánlatot benyújtót hirdetett ki a közbeszerzési eljárása első, közép-magyarországi részének nyerteseként.

A Rendőrségnek a Getronics Magyarország Kft.-t kellett volna kihirdetnie nyertesként a traffipax tenderen háromból két (a közép-, és kelet-magyarországi) régióban.

A Getronics hiába nyert tendert, és hiába ajánlották a hivatalos teszteken legjobban teljesítő traffipax készülékeket, az ORFK részleges forráshiányra hivatkozva, szerződéskötési kötelezettsége fennállása ellenére elzárkózott a nyertes ajánlattevőkkel történő szerződéskötéstől.



„Örömmel értesültünk arról, hogy a közbeszerzési döntőbizottság igazat adott a Getronics Magyarország Kft.-nek. A testület döntése szerint jogosan támadtuk meg az ORFK traffipax tenderén kihirdetett eredményt” – mondta Rátkai Péter, a társaság ügyvezető igazgatója.

„Egyúttal sajnáljuk, hogy hiába nyertük meg a tendert háromból két régióban is, és hiába ajánlottuk a hivatalos teszteken legjobban teljesítő készülékeket, az ORFK megtehette, hogy részleges forráshiányra hivatkozva szerződéskötési kötelezettsége fennállása ellenére elzárkózott a nyertes ajánlattevőkkel történő szerződéskötéstől. Cégünk továbbra is úgy gondolja, hogy a traffipaxok kihelyezésükkel megteremtenék az üzemeltetésükhöz szükséges forrásokat is, így nem vinnék, hanem hoznák a pénzt az állam számára. Mivel az ORFK a traffipaxokat outsource szolgáltatásként vette volna igénybe, havidíj ellenében, amely konstrukció nem terheli az ORFK költségvetési forrásait kezdeti beruházással, miközben az üzemeltetéshez és bérlethez szükséges havidíjat számításunk szerint már havi 10-12, azaz háromnaponta egyetlen gyorshajtáson kapott gépjármű is fedezi” – tette hozzá Rátkai Péter.

rendőrség traffipax törvénysértés getronics