Világgazdaság

Sziget: közeledtek az álláspontok

Hetijegybe épített BKV-bérlet is jöhet a fesztivál megrendezése érdekében

„Közeledtek az álláspontok a Sziget Fesztivál megrendezésével, illetve a közterület-használati díjjal kapcsolatban a budapesti városvezetéssel megtartott tegnapi megbeszélésen” – mondta a Világgazdaságnak Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője. Közlése szerint a vezetői értekezlet keretében megtartott találkozón, amelyen Tarlós István és a szervezők mellett alpolgármesterek, főtanácsadók és jegyzők is részt vettek, az elvekről beszéltek, konkrét összegek nem hangzottak el.

A felek összességében egyetértettek abban, hogy átláthatóbbá kellene tenni a főváros és a rendezvény viszonyát. Gerendai tájékoztatása szerint a találkozón a főváros vezetői azon is elgondolkodtak, hogy a fesztivál által milyen további járulékos bevételekhez juthatna Budapest, illetve a fővárosi tulajdonú cégek. Budapest ugyanis problémásnak tartja, hogy a Szigethez köthető adóforintok nagy része a kerületeknél, illetve a központi költségvetésben csapódik le. A főváros érdekeit szolgáló lehetséges együttműködések között több más mellett felvetődött például az is, hogy a heti jegyet vásárlók belépőibe be lehetne építeni a BKV-szolgáltatást is, így többletbevételhez juthatna a tömegközlekedési társaság. De az is felmerült, hogy a fesztivál milyen eszközökkel tudna még inkább hozzájárulni a főváros marketingjéhez.

Gerendai Károly hozzátette: a találkozón a városvezetők hozzáállása alapvetően pozitív volt, így véleménye szerint már látható a fény az alagút végén, és optimális esetben akár már a jövő héten is megállapodhatnak. Legközelebb pénteken ülnek össze a felek, hogy egy szűkebb körű találkozó keretében egyeztessenek a kérdésről, ekkor már konkrét összegek is előkerülhetnek. Addig az elhangzottak mentén igyekeznek kialakítani álláspontjukat, hogy mekkora összeget, illetve milyen ellentételezést tartanának elfogadhatónak a területért.
Mint ismeretes, a nehéz anyagi helyzetben lévő főváros két hete bejelentette, hogy a bevételeit növelendő ezentúl minden rendezvénytől pénzt kérne a közterület-használatért. Az első hírek szerint Budapest vezetése eleinte körülbelül egymilliárd forintos díjat számított volna fel a Hajógyári-szigeten lévő helyszín egyhetes használatáért. Ez az összeg azonban a szervezők szerint ellehetetlenítené a rendezvényt, annak elmaradása pedig milliárdos bevételkiesést okozna Budapest turizmusának.

Szolidárisak a Szigettel a fesztiválok

Nyílt levélben fordult a hatvannégy európai fesztivált tömörítő egyesület, a Yourope Tarlós István főpolgármesterhez, hogy változtassa meg döntését a Sziget Fesztivál területhasználati díjának tekintetében, amely jelenlegi mértékében ellehetetleníti a rendezvény létét.

A nemzetközi szervezet nyílt levelében olyan értékes jelenségként írja le a Sziget Fesztivált, amely Magyarország jó hírét terjeszti a kulturális világban. A levél a fesztivál gazdasági jelentőségét is hangsúlyozza, a Sziget ugyanis munkát ad a fővárosiaknak, a beszállítóknak, a művészeknek, illetve a rendezvény turistákat vonz Budapestre.

A Yourope tagjai között tudhatja többek között a dán Roskilde, az angol T in The Park, az osztrák Nova Rock, a holland Pinkpop, a belga Rock Werchter, a spanyol Benicassim, illetve a szerb EXIT és a szlovák Pohoda fesztivált. Az elmúlt hetekben már a Magyar Szállodaszövetség, valamint két taxis szervezet is nyílt levélben állt ki a zenei fesztivál megrendezése mellett.

A nemzetközi szervezet nyílt levelében olyan értékes jelenségként írja le a Sziget Fesztivált, amely Magyarország jó hírét terjeszti a kulturális világban. A levél a fesztivál gazdasági jelentőségét is hangsúlyozza, a Sziget ugyanis munkát ad a fővárosiaknak, a beszállítóknak, a művészeknek, illetve a rendezvény turistákat vonz Budapestre.

A Yourope tagjai között tudhatja többek között a dán Roskilde, az angol T in The Park, az osztrák Nova Rock, a holland Pinkpop, a belga Rock Werchter, a spanyol Benicassim, illetve a szerb EXIT és a szlovák Pohoda fesztivált. Az elmúlt hetekben már a Magyar Szállodaszövetség, valamint két taxis szervezet is nyílt levélben állt ki a zenei fesztivál megrendezése mellett. -->

Sziget hetijegy BKV tarlós fesztivál