Világgazdaság

A cunami letarolta a japán partvidéket! - Megrázó videó!

Nincs hír magyar áldozatokról, de egyre több halálesetről számolnak be a hírügynökségek. A Japán földrengés 8,8-as szintű volt a Richter skála szerint. Az olajfinomítók lángolnak.

Egyelőre nincs hír magyar áldozatokról a Japán földrengés után – tudta meg az Index hírportál. Az elmúlt hat év legnagyobb földmozgása volt a 8,8-as erősségű földmozgás. Japánból eddig 26 halottról érkezett hír, és rengetegen megsérültek.

A hatóságok tíz méter magas hullámra vonatkozó cunamiriadót rendeltek el, de már legalább 4 méter magas víztömeg áramlik a szárazföld belseje felé - jelentették különböző médiumok.

 

 

 

 

 

A földrengés után Icsihariban kigyulladt a Cosmo olajfinomító, mely azóta is folyamatosan ég. Más olajfinomítók is kigyulladtak: az Onagawa atomerőműben is tűz keletkezett, melyet elsőként ért el a cumani.

Cunamiriadót rendeltek el: a 10 méteres hullámok, 11 óra előtt elérték Tajvant, majd a Fülöp-szigeteket is. Most Indonéziát és Hawaii partjait veszélyezteti a cunami.

A hatóságok sok áldozatra számítanak. Volt több utórengés, köztük egy 7,4-es erősségű. A cumaniriadót kiterjesztették a Csendes-óceán teljes partvidékére. Közben újabb utórengés történt a térségben, 5,8-es erősségű. E rengést néhány másodperccel korábban előre jelezték a szeizmográfiai műszerek.

A japán meteorológiai intézet szerint az első pénteki rengés volt a Japánban valaha mért legnagyobb.

Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a rengés 125 kilométerre a parttól, tíz kilométeres mélységben történt. A cunami óránként 800 kilométeres órával halad - írja a Világtudomány

A tavalyi chilei földrengés megegyezik a Japán földmozgással. Előzetes becslés szerint 8,3-8,5-ös erősségű rengést mértek a Richter skála szerint 2010-ben Chilében, majd később 8,8-ra változtatta az Egyesült Államok Földtani Intézete.

A 2004 karácsonyi Indonézia közelében történt nagyon erős víz alatti földrengés miatt legalább A következő napokban 25 földrengést regisztráltak naponta, gyakran 5,5 erősséggel.150 ezren haltak meg – írja a Wikipédia. A szökőár 2-6 méteres volt.

Idén februárban az új-zélandi Christchurcht rázta meg 6,3-as erejű földrengés.  Tavaly szeptemberben egy 7-es erősségű földrengés történt, de annak fészke jóval mélyebben volt a mostaninál.

 


[enews_gallery id='385187']

földrengés Japán cunami cunamiriadó