Világgazdaság

EU: egymillió munkahely jöhet létre még az idén

A többi között stabilizálódó munkaerőpiacokkal és egymillió új munkahely létesítésével számol az idén az Európai Unióban a Businesseurope. A munkaadói szervezet most közzétett prognózisa emellett folyamatosan javuló exportadatokat és gazdasági bővülést vetít előre.

„Az EU tagországai között a jelenleginél összehangoltabb gazdaságpolitikára van szükség ahhoz, hogy Európa továbbra is a világ egyik meghatározó gazdasági szereplője maradhasson” – hangsúlyozta Futó Péter, a szervezet alelnöke, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke.

Hozzátette: különös figyelmet kell fordítani a forráshoz jutás biztosítására s a mélyreható strukturális reformok kidolgozására. Az öreg kontinens talán csak a k+f+i terén tud előnyre szert tenni a világban, ezért össze kell hangolni a támogatásokat – figyelmeztetett.

A szervezet negyedévente adja ki prognózisát. Most 1,8 százalékra módosította az EU27 GDP-előrejelzését. Németországban, Svédországban, Lengyelországban és Finnországban lesz a legdinamikusabb a növekedés (3,5 százalék az idén), de Spanyolország, Portugália, Görögország lenyomja az összesített európai GDP-bővülést.

GDP Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége munkahely