Világgazdaság

GVH: Kartellgyanú az irodaszerpiacon

Eljárást indított kartellgyanú miatt több irodaszer-kereskedő cég ellen a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

Első lépésként az egyes vállalkozások – a Budapiért Kereskedelmi Zrt., az Apis Irodaszer Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., az I-Com Iroda – Kommunikáció Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Barát Papír Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Papírbázis Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., az ITV Albatech Irodagéptechnikai Kft., a Papirosz Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Papír-Pont Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Regal Nyomdaipari és Kereskedelmi Kft. és a Medi-Print Nyomdatechnikai és Egészségügyi Szolgáltató Kft. – székhelyén előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak a hivatal munkatársai.

A rendelkezésére álló adatok alapján feltehető, hogy a Budapiért és az Apis, valamint a velük üzleti kapcsolatban álló kiemelt partnereik 2008-tól napjainkig háromoldalú, az irodaszerpiacot érintő együttműködési megállapodásokat kötöttek. Valószínűsíthetően rendszeresen egyeztették a piaci részesedésüket, valamint az árazási, kedvezmény- és marketingpolitikájukat. Az egymás tudomására jutott piaci információk hozzájárulhattak a vállalkozások közötti verseny csökkentéséhez és kontrollálásához. Az eljárás kiterjed az irodaszerpiacon 2008-tól kiírt közbeszerzési, illetve egyéb beszerzési eljárások keretében tanúsított magatartásokra is. A GVH gyanúja szerint az eljárás alá vont vállalkozások feltételezhetően megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

Másfél évig is elhúzódhat az ügy

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették, hanem a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint a lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal szintén hat hónappal meghosszabbítható.

Apis I-COM irodaszer GVH kartell