Világgazdaság

A svájci jegybank megvédi az árfolyamot

A svájci gazdasági miniszter szerint a jegybank meg fogja védeni a minimális, 1,20-as euró/frank küszöbértéket, írják az Equilor szakértői.

A svájci gazdasági miniszter, Johann Schneider-Ammann szerint a növekvő nyomás ellenére tartani fogja a Svájci Nemzeti Bank az 1,2-nél húzott limitet az euró/svájci frank keresztárfolyamban. Véleménye, hogy a jegybanknak megalkuvás nélkül kell védenie az árfolyamküszöböt, és nem tud elképzelni olyan forgatókönyvet, melyben lazítana a limiten.

Svájc fogyasztói árai továbbra is esnek az erős frank miatt, az inflációs mutató júniusban 1,1 százalékos deflációt mutatott. Így a súlyosabb defláció elkerülése érdekében szerintünk sem fogja elengedni az árfolyamküszöböt a jegybank, sőt a limit emelésének nagyobb valószínűséget adunk – vetítik előre az Equilor elemzői. Bár tény, hogy ez jelentős veszteséget okoz a Svájci Nemzeti Banknak, de az intézmény elsődleges célja az árstabilitás és nem a profitabilitás – hangsúlyozzák a szakértők, hozzátéve, hogy előbbi tényező a jelenlegi deflációt tekintve sérül.

Frank árfolyamküszöb SNB árfolyam jegybank