Világgazdaság

Stabilitást remélnek a piacok az újabb CDU–SPD-nagykoalíciótól

Megnyugvással fogadták a piacok, hogy Angela Merkel megkapta a felhatalmazást a szociáldemokrata párttagságtól az újabb nagykoalíciós kormány megalakításához. A frankfurti DAX tegnap a napot 0,8, a francia CAC 40 0,4 százalékos plusszal kezdte, a befektetők ugyanis azt remélik, hogy a német kormány stabilitást hoz, lehetővé teszi, hogy az eurózóna szorosabb fiskális unióvá alakuljon át.

James Athey, a Standard Life Aberdeen vezető befektetési menedzsere szerint a nagykoalíció volt az a végkifejlet, amelyért a piacok imádkoztak, mivel „messze ez volt a legkevésbé rossz eredmény”. „Bár egyáltalán nem ad választ minden politikai problémára sem németországi, sem pedig európai szinten, nyilvánvalóan a többinél stabilabb alap, amelyre építve kezelni lehet a sürgető kérdéseket” – mondta a Reutersnek.

Miután az SPD tagjainak kétharmada szavazott a CDU-val és a CSU-val való közös kormányzás folytatására, Frank-Walter Steinmeier államfő hétfőn hivatalosan is javasolta, hogy a parlament Merkelt válassza meg kancellárnak. Az alsóház (Bundestag) dönti el, hogy mikor szavaznak, de a Deutsche Welle internetes kiadása szerint erre valószínűleg március 14-én, a választás utáni 170. napon kerül majd sor.

Merkel rövid hétfői nyilatkozatában jó alapnak nevezte a kormányzáshoz a koalíciós szerződést, megígérte, hogy a kabinet biztosítja a német gazdaság további növekedésének feltételeit, gondoskodik a jólét megőrzéséről és a jövő munkahelyeinek megteremtéséről. A külpolitikában együtt dolgozik majd Franciaországgal az olyan sürgető kérdések megoldásában, mint például a kereskedelempolitika és a Kínával vívott verseny – jelentette ki. A koalíción belüli ellentétek azonban meg fogják nehezíteni Merkel dolgát. Az SPD a nyugdíjasokra, a család- és oktatáspolitikára, valamint a vidékfejlesztésre akar koncentrálni, míg a Volker Kauder, a CDU–CSU frakcióvezetője a koalíció legfontosabb feladatának a migráció kezelését nevezte meg.

Visszaesett a magánszektor bővülése

A németországi magánszektor növekedése lelassult ugyan februárban az előző hónaphoz képest, de az első negyedévben így is erőteljes bővülés várható. Az IHS Markit gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) három hónapos mélypontra, 57,6 pontra esett vissza a januári 59-ről. A szolgáltatást vizsgáló alindex ugyancsak három hónapos mélypontra, 55,3 pontra csökkent. Az év első két hónapjában azonban összességében gyorsabb volt a magánszektor átlagos növekedése, mint a tavalyi utolsó negyedévben – emlékeztetett Phil Smith, az intézet munkatársa. | VG

 

Németország Angela Merkel
Ezek is érdekelhetik