Az szinte teljes területén a bőrükön érzik az emberek az inflációt. Az áremelkedés már a konyhánkba is begyűrűzött, különösen az étolajok és a zsírok ára emelkedett meg, de az olyan fontos alapvető élelmiszerek, mint a kenyér, is erősen drágultak. Mindez nagyrészt az orosz–ukrán háború következménye, amely nagyban felforgatta a globális piacokat, mivel a harcokban érintett két ország a gabona, a búza, a kukorica, az olajos magvak és a műtrágya egyik legnagyobb exportőre – közölte elemzésében az Eurostat.

2022-09-09 10:20:58 BEVERWIJK - Bakery 1Hoog in Beverwijk. Due to the rising prices of raw materials and energy, the bakers are having a harder time than before. ANP OLAF KRAAK netherlands out - belgium out (Photo by OLAF KRAAK / ANP MAG / ANP via AFP)
Fotó: Olaf Kraak / AFP

2022 augusztusában a kenyér ára az Európai Unióban átlagosan 18 százalékkal volt magasabb, mint 2021 augusztusában. Ez igen nagy mértékű drágulás 2021 augusztusához képest, amikor a kenyér ára átlagosan 3 százalékkal nőtt 2020 augusztusával összevetve. A havi adatok szintén jókora emelkedést jeleznek.

Az Európai Unió statisztikai hivatala által nemrég közzétett harmonizált fogyasztói árindex (HICP) adatai rávilágítottak arra, hogy néhány országot az uniós átlagnál sokkal durvább szinten érinti az áremelkedés.

A legmagasabb kenyérárváltozást Magyarországon regisztrálták (66 százalék),

minket Litvánia (33 százalék), valamint Észtország és Szlovákia (egyaránt 32 százalék) követ a dobogón.

A legszerencsésebbek a franciák, náluk csak 8 százalékkal drágult a kenyér augusztusban.

Hollandiában és Luxemburgban egyaránt 10 százalékkal kell többet fizetni ezért az élelmiszerért.

A kenyér drágulása az eu-ban
 

Nincs, ami megállítsa az inflációt: augusztusban is folytatódott a drágulás, elszálltak az élelmiszerárak

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint augusztusban 15,6 százalékkal nőtt az ezzel újabb 24 éves rekord dőlt meg. Az élelmiszerárak óriásit ugrottak, a legnagyobb mértékben a kenyér és a margarin drágult. Ráadásul a szeptemberi infláció sem kecsegtet túl sok jóval.