Gondban vannak a gazdák, mert a gabonafélék ára a tavalyihoz képest alacsony, akadozik az értékesítés, és nem is látnak esélyt arra, hogy érdemben változzon év végéig a helyzet – írta a Teol, idézve az egyik helyi gazdálkodót. Kővári László a Tolna vármegyei agrárkamara alelnöke, szekszárdi gazdálkodó arról számolt be a helyi lapnak, hogy bent ragadt az országban az a gabona, amelyet az ukránok az afrikai országoknak szántak. A tavalyi készletekből is bőven van még raktáron, az idei termést pedig csak fele áron, tonnánként hatvanezer forintért tudnák eladni.

202008008 Báta Aratás illusztrációFotós Makovics Kornél MKTolnai Népújság 202008008, aratás illusztráció, helyszín Báta, Tolnai Népújság, fotós Makovics Kornél
Drágultak a növényvédő szerek és a gázolaj is, a felvásárlási árak viszont csökkentek.
Fotó: Makovics Kornél / Tolnai Népújság

Sokan arra spekuláltak tavaly év végén, hogy a tonnánkénti 100-110 ezer forintnál is magasabb áron lesznek képesek eladni az idei étkezési búzát, így sokan nem kötöttek szerződést – erről egy másik, neve elhallgatását kérő gazdálkodó beszélt.

A gabonatermelőket különböző módon érinti a helyzet. Nincs mozgás- és játékterük azoknak a szereplőknek, akik nem tudják maguk szárítani és tárolni a kalászosokat. Kénytelenek eladni, vagy választhatják a bérraktároztatás lehetőségét, ami pluszköltséggel jár. Ehhez hozzájön, hogy a növényvédő szerek és a gázolaj egyaránt drágultak, mindent egybevetve a jelenlegi árak mellett a gazdák hektáronként százezer forint veszteséggel számolhatnak.