BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszólalt Nagy Márton a kínai elektromos autók büntetővámjairól

Kettős diszkriminációs rendszert alakítana ki az unió a kínai elektromosautó-gyártókat sújtó büntetővámokkal, ugyanis azok nemcsak Kínával, hanem az egyes gyártókkal szemben is diszkriminatívak – állítja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a tervezettel kapcsolatosan kijelentette, hogy a kormány nem ért egyet a büntetővámokkal, hiszen a protekcionizmus nem megoldás. Ehelyett együttműködésre és szabad piaci versenyre van szükség. Ahelyett, hogy büntetővámokon keresztül korlátozzuk a gyártók közötti versenyt, támogatni és segíteni kell, hogy az európai elektromos járműipar versenyképessége globális szinten megerősödjön. Erős verseny nélkül nincs erős Európai Unió sem.

BYD Seal, elektromos autók
A BYD számára is hátrányos lenne az elektomos autók uniós vámtehernövelése /  Fotó: ANP via AFP

A miniszter arra reagált, hogy ma az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta a teljesen elektromos autókra vonatkozó intézkedéstervezetet, amely jelentős büntetővámokat vetne ki a Kínában gyártott elektromos járművekre. A tervezet a jelenlegi 10 százalékos, már meglévő vámokra további 17,4–38,1 százalék közötti büntetőterhet róna ki. 

A kivetni tervezett büntetővámok nem egységesek, hanem gyártónként eltérő mértékűek.

A miniszter szerint ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottság egy kettős diszkriminációs rendszert alakítana ki, ugyanis a büntetővámok nemcsak Kínával, hanem az egyes gyártókkal szemben is diszkriminatívak. Az ilyen differenciált és további nagyfokú diszkriminációt okozó büntetővámrendszer szinte példa nélküli a történelemben.

A büntetővámok kivetését a legnagyobb európai autógyártókat és mintegy hatvan ipari és technológiai vállalatot tömörítő Gyáriparosok Európai Kerekasztala sem támogatja. 

Ezt a héten lezajlott, a miniszterelnökkel folytatott találkozón is megerősítették.

Nagy Márton kiemelte, hogy a magyar kormány az elektromos autózás térnyerésének felgyorsítása és a verseny fokozása érdekében uniós szintű akciótervet dolgoz ki, amelyet a soros magyar elnökség keretében, a Versenyképességi Tanács július 8–9-i ülésén mutat be a tagállamoknak.

Rendkívüli: irgalmatlan vámot vet ki Brüsszel a kínai autókra, a BYD is köztük van

Brüsszelben gyorsan döntöttek a kérdésről. Számos elektromosautó-gyártónak megemelték a vámtarifáját. Kína azonnal jelezte, hogy kész a megtorlásra.


 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.