A termelők veszteségei -- a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) számításai szerint -- a kalászosgabona-ágazatban az idén elérhetik a 20 milliárd forintot. A veszteségek -- a MOSZ szerint -- abból adódnak, hogy a termelők önköltségi áron alul kénytelenek értékesíteni árujukat, továbbá, hogy az utóbbi időben megerősödött a forint a dollárhoz és más nyugati valutákhoz képest.
Az Agrárkamara lapunknak nyilatkozó alelnöke szerint, ha az érintett cégek megkapják a segítséget, akkor a felvásárlási ár a tonnánkénti 25 ezer forint fölé kerülne, és lehetővé tenné a búzapiac elmozdulását, mintegy 750 ezer tonna malmi búza kivitelét.
Az Agrimpex külföldi parnerei körében most már alig van vételi érdeklődés a búza iránt. Ennek az is oka, hogy lényegében teljesen elvesztették az elmúlt években fontossá vált észak-afrikai országok piacát -- mondta Kovács Endre igazgató. Ezeket az országokat az idén gyakorlatilag teljesen ellátták olcsó búzával az ukránok és az oroszok. Tudnak arról, hogy a marokkóiak az elmúlt héten jelentős üzletet kötöttek az oroszokkal, akik -- odaszállítva -- tonnánkénti átlag 105-110 dollárt kapnak az áruért. A magyar búzát csak ennél magasabb áron lehetne felkínálni, vagyis árban nem lehetünk versenyképesek. Tonnánkénti 110 dollárért mi -- legjobb esetben -- a legközelebbi kikötőig tudnánk eljutni a búzával, csakhogy a fuvar további költsége újabb 15 dollárt felemésztene. Az említett afrikai országok már elegendő búzát vettek, ezért úgy tűnik, hogy ebben az évben komoly érdeklődés onnan sem várható. Máshonnan pedig alig van érdeklődő a viszonylag drága búzára.
Lényegében ezt erősítette meg egy másik exportőrcég, az Agrograin Rt. vezérigazgatója, Orbán Imre. Elmondta, hogy -- szerinte -- volna piaca a búzának, de valóban nem tudnak mit kezdni a hazai árajánlatokkal. Ezeket képtelenek összehozni a külpiaci árakkal. A valamivel 100 dollár fölötti orosz árral nemcsak mi, a franciák is küszködnek -- mondta. Az ukrajnai és az orosz 6-7 millió tonnás -- együttes -- felesleg most igen kedvezőtlen számunkra.
Orbán Imre úgy vélekedett: hibás lépés volt, amikor a kormány a betakarítás elején beleszólt abba, hogy a termelők miként viselkedjenek a búza értékesítése kapcsán, vagyis a későbbi magasabb ár reményében raktározzák be feleslegeiket.
Az exportőrök és más felvásárlók részéről valóban csak ajánlatok léteznek, s ezekben a 25 ezer forint fölötti önköltségű malmi búzáért csupán 22-23 ezer forintot ígérnek -- mondta Bódizs Tamás, a székesfehérvári Arany Bulla Mezőgazdasági Rt. vezérigazgatója, Fejér megye egyik jelentős búzatermelő gazdaságának vezetője. A gazdaság mintegy 1000 hektárról 5000 tonna búzát takarított be, a felesleg 1000-1500 tonna, erre azonban nincs érdemi vevő.