A folyamat egyértelmű áldozata az állattenyésztés, amelynek teljesítménye a húsipar egészét kedvezőtlenül érintette és érinti napjainkban is. Az alapanyag-termelés évről évre változó teljesítménye végső soron az állatlétszám drasztikus csökkenéséhez vezetett. A rendszerváltás óta még sohasem volt olyan mélyen a sertés-, illetve szar-vasmarha-tenyésztés, mint ezekben az években.
A sertéslétszám a korábbi 10-12 millióról ötmillió körülire esett vissza. Kije-lenthető, hogy a parasztság - legyen az családi, szövetkezeti, állami vagy társas üzemben dolgozó - sokkal könnyebben boldogulna és látná el a húsipart alapanyaggal, ha a termelés helyzetét legalább középtávra stabilizálnák. Az állattenyésztés súlyának sokkal nagyobbnak kellene lennie az agrárágazaton belül, mint amilyen jelenleg.
Az okok közé tartozik, hogy eddig egyetlen kormánynak sem sikerült elérni, hogy a parasztság a földet jól használja ki, olyan állapotban tartsa, ami akár a környezetgazdálkodás, akár a turisztika számára is elfogadható - vélekedik Farkas Imre. Hiba, hogy az állattenyésztő telepek többségétől elkülönítették a földeket. Pedig ha a paraszt a földművelésből tud létezni, akkor iparágakat (húsipar, tejfeldolgozás, bőr-, konzervipar) képes éltetni, ellátva ezeket nyersanyaggal. Azt pedig már az iparra kellene bízni, hogy megtalálja a kész élelmiszerek, feldolgozott áruk jelenleginél nagyobb piacát.
Az ügy fontosságát jelzi, hogy az élelmiszeripar a mezőgazdasági termékek 80-85 százalékára vevő, ekkora hányadát dolgozza fel. A külföldi példák azt mutatják, hogy ha az alapanyag-termelők érdektelenek, az állam besegít, nehogy abbamaradjon a termelés, mert az minden szereplőnek piacvesztést jelent.
Nálunk az is gond, hogy amennyiben az állam, a minisztérium beavatkozik, az csak a feldolgozók kapujáig jut, mert a termékpályából csupán egy bizonyos szakaszt szabályoz. Ezt Farkas Imre azért érzi a saját bőrén, mert a Zalahús Rt. mint vállalkozás hizlaldáin keresztül az alapanyag-termelésben is érdekelt, hiszen a vágóállatok 30-40 százalékát maga hizlalja fel. A termelési háttérrel nem rendelkező cégeket erőteljesen sújthatja egy-egy elhibázott, kapkodva meghozott döntés. Az ágazat egészére kellene minden esetben komplex szabályozást alkalmazni. Különben az egész vertikum rosszul működik, és gyakran ellenérdekeltségek jelentkeznek.
Az ötmilliós sertésállomány nem jelentős tényező a külpiacon. A mintegy 2-2,5 millió, döntően feldolgozott formában kivitt sertés nem olyan mennyiség, mint például a hollandoké vagy a dánoké. A nagy vevők csak megfelelő, nagy mennyiségek esetén tudnának velünk hoszszabb távon számolni.
Tanulságos az idei év is, mert a sertésvertikum szereplői még nem tudják, az állam segíti-e a kivitelt, kompenzálja-e valaki az exportőröket a forint erősödése miatt - mondja Farkas Imre elnök-vezérigazgató. A kivitel ezekben a hónapokban veszteséges.
Arra a kérdésre, hogy az uniós belépést követően versenyképes lehet-e a magyar húsipar, a cégvezető így válaszolt: bízik benne, hogy az egységes szabályozás kedvező, kiszámíthatóbb lesz számunkra, a termelő várhatóan garantált árhoz jut, a feldolgozóipar pedig stabilabb piaci árral számolhat. Áruink nyugati fogadtatásáról állítja, hogy minőségükkel, választékukkal már jelenleg is megállják a helyüket. Az áru beözönlésétől nem tart, az uniós országok gyakorlata, hogy 90 százalékban önellátók, a hazai terméket helyezik előtérbe, ez ránk is vonatkozik majd, csak a választék miatt fogadunk egyes árukat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.