Öt cég nyújtott be szabadpiaci kereskedelmi tevékenységre vonatkozó engedélykérelmet a Magyar Energia Hivatalhoz - közölte Kaderják Péter, a hivatal elnöke. Az árampiacon jelen lévő külföldi befektető az E.On, az RWE, az EdF mellett az MVM-csoporthoz tartozó MVM Partner Kft. is.

Az energiahivatal elemzése szerint a magyar árampiacon jelenleg a két német közműcsoport, az E.On és az RWE van meghatározó helyzetben, az érdekeltségi körükbe tartozó áramszolgáltatókon keresztül a piac 9 százalékát ellenőrzik. Ez azt is jelenti, hogy a január 1-jén megnyíló piacon megjelenő új szabadpiaci kereskedőknek tőlük kell nagyfogyasztókat elhódítani.

A villamosenergia-ipari társaságok tavalyi pénzügyi teljesítményét értékelve a MEH szakemberei szerint határozott hatékonyságjavulás mutatható ki. Ugyanakkor az áramszolgáltatók körében együttesen mintegy 15 milliárd forinttal csökkent a nyereségtömegük 2000-hez képest 2001-ben. A tavaly év elején életbe lépett új árszabályozási rendszer azonban csak 2 milliárd forintnyi mértékben felelős ezért, a fennmaradó 13 milliárd forint alapvetően a társaságok saját hatáskörben meghozott döntéseinek tudható be.

Kérdésre válaszolva Kaderják Péter ismételten jelezte: a jelenlegi magyarországi gázárak nem fedezik a gázszolgáltatás indokolt költségeit sem. Ugyanakkor - tette hozzá - jelenleg nincs érvényes gázár-szabályozási rendszer.