Nyugati típusú integrált termelési háttér kiépítését kezdte meg a Bábolna Baromfitenyésztő Farm (BBF) Kft. A Bábolna Rt. 51 százalékos és a skóciai központú Aviagen cég kisebbségi tulajdonában lévő társaság ügyvezető igazgatója, Jakus Róbert elmondta, hogy az effajta megoldásban az adott tojókapacitás a velük kapcsolatban lévő vállalkozók beruházásában épül ki, ha kell, banki hitel vagy egyéb elérhető támogatási rendszer igénybevételével. A BBF ugyanakkor hétéves szerződést köt az üzemeltetővel a tojók átvételére. (Ennyi idő kell számítások szerint a beruházás megtérüléséhez.)

Az első négyezer négyzetméteres tojótelepet a Győr-Moson-Sopron megyei Téten alakították ki. Ezt a tervek szerint 2004-ben további 8-10, az európai uniós normáknak is megfelelő ilyen telep megnyitása követi. Téten a létesítmény a T-Sáma Kft. 240 millió forintos beruházásában valósult meg.

E telepen évente 20 ezer tenyészállatot nevelnek ez év februárjától.

Az említett konstrukcióban az új típusú, állat-egészségügyi szempontból biztonságos, további telepek létesítésére ebben az évben összesen mintegy 2 milliárd forintot fordítanak.

Az igazgató elmondta, hogy a téti beruházásnál a T-Sáma nem tudta igénybe venni az igen nehézkesen működő SAPARD-támogatást, az idő rövidsége és több más feltétel miatt. E pályázati rendszer 6-8 hónapos átfutási ideje alatt - nem várva a SAPARD-ra - a termelésből kompenzálni lehet az elnyerhető támogatást. Ugyanakkor a további telepek létesítéséhez a hazai agrárvállalkozók helyzete miatt elengedhetetlenek lennének az e forrásból hozzáférhető pénzek - tette hozzá Jakus Róbert.

A Bábolna Baromfitenyésztő Farm Kft. adja a hazai 2 millió darabos hús-hibrid szülőpár tenyészanyagigény 90 százalékát, míg több szomszédos országba az ottani éves igény 60 százalékát meghaladó mértékben szállít. De jelen van termékeivel a cég Algériában és Líbiában is.

A 2003-ban 4,5 milliárd forint árbevételt elért társaság a forgalmát mintegy 60 százalékban exportpiacokon bonyolítja. Az idén 4,8 milliárdos árbevétellel számol a vegyesvállalat.