Ha az előző évek ezen időszakát vizsgáljuk, ez mindenképpen folyamatos emelkedést jelent, hiszen 2003-ban 18,8 százalék, 2004-ben 19,4 százalék, 2005-ben 19,9 százalék, 2006-ban pedig 20,4 százalék volt a tengerpartot választók aránya az egész évi utaslétszámhoz képest  – mondta el Nagy Gábor a NagyUtazás.hu független utazási portál vezetője.
Az idei első féléves számokat figyelembe véve 32,2 százalékot regisztráltak, amely egyértelmű növekedés tavalyhoz képest.
 
A vendégéjszakák tekintetében míg 2003-ban az egész évi vendégéjszakák számának 26,6 százalékát tették ki a tengerparti desztinációkban eltöltöttek, addig 2007-ben már 38,3 százalékra emelkedett. Idén az első hat hónapban még nagyobb mértékre, 41,0 százalékra növekedett azon nyaralók éjszakáinak hányada, akik a vízpart közelségét preferálják külföldi nyaralásuk alatt.
 
A portál tapasztalata szerint kimondottan a nyári időszakban elég magas az Olaszországba utazók aránya az egész évi forgalom függvényében, az elmúlt két és fél évben 60 százalék körül volt. 2008. augusztus 31-i időszak még fog javítani az arányon.
 
Nagy Gábor szerint idén a sláger - a vízparti üdülések tekintetében – az észak-olaszországi tengerparthoz köthető utak. Bibione, Lido di Jesolo, Lignano apartmanjai igen felkapottak az elmúlt években, többen választják a többcsillagos szállodai szolgáltatások helyett az olcsóbb, önellátással foglalható apartmanokat.
 
Érdekes, ha csak Olaszországra összpontosítunk, hogy a 2007-es évben az egész évi foglalások tekintetében a három hónapra, úgymint júniusra, júliusra, illetve augusztusra a foglalások 50 százaléka esett.
Az olaszországi utazásokat a török, görög, spanyol valamint a horvát tengerpartokra induló nyaralóprogramok követik.