Cégvilág

Dohányzásért fizetett hollywoodi sztároknak az American Tobacco

A dohányzásellenes perek kapcsán nemrég előkerült iratok szerint az amerikai dohánygyártók hatalmas összegeket fizettek a kor legnagyobb sztárjainak azért, hogy népszerűsítsék a dohányzást filmjeiken.

A Tobacco Control szaklapban megjelent tanulmány szerint a harmincas, negyvenes évek Hollywoodjában szinte minden jelentős színészt megfizettek a dohány gyártók azért, hogy népszerűsítse a füstölést. A Kaliforniai Egyetem kutató olyan, korabeli szerződésekre akadtak, amelyek azt mutatják: hatalmas összegeket folyósítottak Hollywood nagyjainak. A színészek egy év alatt 3 millió dollárt kaptak a dohányzásért, az ügyben érintett volt Clark Gable, Cary Grant, Spencer Tracy, Joan Crawford, John Wayne és Bette Davis is – írja a BBC.

Az üzlet a hangosfilmek megjelenésével vette kezdetét, olyannyira, hogy Al Johnson, a világ első egész estés hangosfilmjének (A dzsesszénekes) főszereplője már írásban állította, hogy a "Lucky Strike a filmes szakma cigarettája." A márka gyártója, az American Tobacco ebben az időszakban 100 ezer dollárnak megfelelő összegeket adott egy-egy füstölgő sztárnak egy évre. A dokumentumok szerint közéjük tartoztak a korszak vezető színésznői is, például Carol Lombard, Barbara Stanwyck és Myrna Loy is.

Emellett óriási médiakampány indult a dohányzás népszerűsítésére. Az American Tobacco több mint 13 millió dollárt fizetett a Warner studóinak egy rádió spotért és azért, hogy a Jack Benny Show-ban megjelenő sztárok hangsúlyozzák a márka előnyeit.

A felmérés készítői szerint a múltbeli események jelenleg is hatnak: a dohányzó sztárok látványa ugyanis beépült a köztudatban és a mai napig befolyásolja a fogyasztókat. A kutatást vezető Stanton Glantz professzor szerint a helyzet ma is a harmincas évekhez hasonlítható, mivel semmi nem akadályozza meg a dohányipari cégeket abban, hogy minden lehetséges módon befolyásolják a filmipart.

dohányipar sztár Hollywood lucky strike dohányzás
Kapcsolódó cikkek