Cégvilág

Megbírságolták a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztőt

A közbeszerzési döntőbizottság megsemmisítette a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-nek a Záhony térség vasúti infrastruktúra fejlesztésére indított közbeszerzési eljárását lezáró döntését és 5 millió forint bírságot szabott ki a társaságra.

A cég Záhony térségében a széles nyomtávú vontatóvágány-hálózat felújítására, valamint a pályaépítés első ütemére indított nyílt közbeszerzését a Colas Építő Zrt. nyerte a legalacsonyabb, közel nettó 3,9 milliárdos ajánlatával. Az eljárás eredményét azonban az Eurokapu-21 Konzorcium megtámadta a közbeszerzési döntőbizottság előtt.

A testület a jogorvoslati kérelemnek részben helyt adott. Megállapította, hogy a Colas ajánlatában - az egyik szakember szakmai gyakorlatáról - hamis adatot szolgáltatott, emiatt ajánlatát érvénytelennek kellett volna nyilvánítani. Az ajánlati árak alapján második helyezett Szélesnyomtáv Konzorcium pályázatában szintén azt állapították meg, hogy az egyik szakember életpályájáról hamis adatot közöltek, ezért ezt az ajánlatot is érvénytelenné kell nyilvánítani.

A NIF Zrt. tájékoztatása szerint az említett szabálytalanságok csak a jogorvoslati eljárásban csatolt iratokból derültek ki. Mivel az ajánlatok bírálata során nem sértették meg a közbeszerzési törvény szabályait, a NIF méltánytalannak érzi a bírság kiszabását, és vizsgálják annak lehetőségét, hogy a bíróság előtt a határozat ezen részének felülvizsgálatát kérik. A NIF Zrt. legsürgősebb feladatának most azt tartja, hogy a döntőbizottság határozatának megfelelő, megismételt döntést hozzon, illetve az eredményt ismételten kihirdesse. Amennyiben sikerül szeptemberben szerződést kötni, a projekt befejezési határideje tartható lesz.

A Colas Építő Zrt. a döntőbizottság határozata értelmében a közbeszerzési törvény vonatkozó pontja szerint a kötelező kizáró ok hatálya alá került. E szerint közbeszerzési eljárásban nem vehet részt (alvállalkozóként és erőforrás szervezetként sem) az, aki három évnél nem régebben lezárult eljárásban hamis adatot szolgáltatott és ezért az eljárásból kizárták, illetőleg a hamis adat szolgáltatását jogerősen megállapították. A jelenleg folyamatban lévő közbeszerzési eljárásokból szintén ki kell zárni a Colas Építő Zrt.-t. Ez jelenleg egy eljárást jelent: Záhony körzetében egy közút építését, ahol második helyen áll. A közbeszerzési döntőbizottság határozata nem érinti a már megkötött szerződéseket.

NIF bírság Közbeszerzési Döntőbizottság Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő
Kapcsolódó cikkek