Cégvilág

Balatoni civil vízi mentés: nincs pénz az életek mentésére!

Nincs pénz a balatoni civil vízi mentés további működtetésére, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) vezetői szerint elakadt a balatoni vízbiztonsági program.

Mondhatni: ahogyan az ilyenkor, szezon után „lenni szokott”. Pedig egyáltalán nem ürült még ki a Balaton vize: a verőfényes októbert kihasználva vitorlások tucatjai szelték a tavat a hét végén is, nem is beszélve a horgászhadról - írja a Sonline.

Elfogytak a szakszolgálat tartalékai, ezért ha nem tudnak sürgősen működési forráshoz jutni, be kell fejezniük tevékenységüket, s mentőhajóikat heteken belül partra kell tenniük. Pedig a készenléti ügyelet működtetése az őszi horgászszezonban is fontos lenne, hiszen még a következő hetekben is csónakok, vitorlások százai tartózkodhatnak kint a vízen, ilyenkor pedig a Balaton hirtelen lehűlése a legfőbb veszélyforrás.

Probléma azonban, hogy a vízi mentés nem kap normatív állami támogatást, annak ellenére sem, hogy eredményeik vitathatatlanok: a VMSZ és az általuk koordinált balatoni civil vízi mentők a múlt hónap végéig ötven strandi és 299 hajós mentést hajtottak végre idén a Balatonon. A Rupert sürgősségi mentőhajóval tizennégy ember életét mentették meg.



A vízi mentők elismerik a Balaton Fejlesztési Tanácsnak a vízbiztonsági program megvalósításért tett erőfeszítéseit, az eszközbeszerzésben nyújtott eddigi segítséget, ám véleményük szerint a program meghatározó részére, az üzemelésre nincs meg a fedezet.

A szakszolgálat vezetése szerint ki kellene dolgozni, hogy a vízi mentés folyamatosságához szükséges működési költségekbe, ami havonta mintegy 3 millió forintot tenne ki, a régió és az állam hogyan tud beszállni.
A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata nem először kerül szorult helyzetbe, az elmúlt években többször is meg kellett küzdeniük a forráshiánnyal.  

Balaton Fejlesztési Tanács vízi mentés Balaton pénz
Kapcsolódó cikkek