Cégvilág

Lakást venne külföldön? Most nézzen szét!

Európában egyelőre többségben vannak azok az országok, ahol még tavaly is csökkentek a lakásárak a 2008-ban megindult csökkenést követően.

A brit RICS ingatlanpiaci információs szervezet pénteken ismertetett adatai szerint Magyarországon 20 százalékkal csökkent a lakóingatlanok ára 2009-ben az előző évben tapasztalt 8 százalék körüli visszaesés után.

Az European Housing Review elnevezésű felmérés rámutat, hogy a vizsgált 24 európai ország közül mindössze ötben emelkedtek az árak tavaly: a legnagyobb mértékben Norvégiában, 11,6 százalékkal, Finnországban 7,9 százalékkal, Svédországban 7,3 százalékkal, Ausztriában 2,9 százalékkal, Angliában 1,1 százalékkal, Portugáliában 0,3 százalékkal.

A lakásárak tavaly Lettországban estek vissza legjobban, 53,1 százalékkal, majd Észtország és Litvánia következett 30, és 26,8 százalékos csökkenéssel. Magyarország a 20 százalékos visszaeséssel a negyedik helyen áll a vizsgált országok között.

A RICS elemzői rámutattak, hogy az idén több országban is beindulhat az áremelkedés, és mindent egybevetve a lakáspiaci válság enyhébb és főleg rövidebb lesz, mint amire a szakma 2008-ban a globális krízis elmélyülését jelentő Lehman Brothers-összeomlás után számított.

lakásárak Európában European Housing Review ingatlanpiaci árak
Kapcsolódó cikkek