Cégvilág

Szabadulna az öngyilkosságok felelősségétől a Foxconn

A világ legnagyobb szerződéses elektronikai gyártócsoportjához tartozó tajvani cég bejelentette: két kínai vállalatnak adja át munkásotthonai üzemeltetését.

A Foxconn a dél-kínai Senzen tartományban található gyárai közelében üzemeltetett összesen 153 munkásszállást. A tajvani cég azonban hétfőn közölte: két kínai vállalatnak adja át az otthonok üzemeltetését, az intézkedés célja a dolgozók munkahelyen kívüli körülményeinek javítása.

A Shenzhen CPM Property Management Co. és a Kaiyuan Property Management a hivatalos közlemény szerint a szakszervezetekkel, a munkásokkal  és a helyi önkormányzatokkal együttműködve alakítaná át az egyébként igen szerény lakhatási lehetőségeket biztosító munkásszállásokat.

A Foxconnál ebben az évben tizenhárman kíséreltek meg öngyilkosságot, tízen életüket is vesztették, miután levetették magukat a cég épületeinek ablakaiból. A vállalat válaszként béremelést és jobb ellátást ajánlott a kínai dolgozóknak. Egyes szakértők szerint azzal, hogy a Foxconn kiszervezi a munkásszállók üzemeltetését, gyakorlatilag elhárítja magától a felelősséget az esetlegesen ott történő incidensek kapcsán.

Ugyanakkor a PC World megjegyzi, hogy az öngyilkossági hullám bár tragikus, de az esetek száma eddig nem haladja meg a nemzeti átlagot. A tajvani vállalat 450 ezer főt foglalkoztat Kínában, így az eddigi 13 fős öngyilkossági arány messze elmarad a 100 ezer főre eső átlag 15 öngyilkosságtól.

foxconn elektronikai Senzen gyár öngyilkosság
Kapcsolódó cikkek