Cégvilág

A pályázati pénzek 80 százalékát késve fizetik ki

Az idei év első felét az elmulasztott lehetőségek félévének tartja a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége.

Mint azt Székely Anna, a szövetség ügyvezető igazgatója elmondta: a válság utáni időszakban a környezetiparnak is égető szüksége lenne a kilábalást elősegítő lehetőségekre, ennek tükrében komolyan rontja az iparág versenyképességét az a sokmilliárdos, pályázati úton elnyert, elfogadott elszámolású forrástömeg, amelynek döntő része a mai napig kifizetetlen.
 
Székely Anna szerint tovább rontja a helyzetet az év elején beadott pályázatok elbírálatlansága, illetve a pályázatok befogadásának felfüggesztése. A zöldipar így lényegében képtelen tervezni, ráadásul a kiszámíthatatlanság mellett a cégek sokasága küzd napi likviditási gondokkal emiatt.
 
Az iparágban aktív pénzintézetek érzik a felelősséget – nyilatkozta Lovas Emese, a Commerzbank üzletfejlesztési igazgatója. Elmondása szerint több ügyfelüknek számottevő gondot jelent, hogy a környezetvédelemhez kapcsolódó pályázatok eredményhirdetése és/vagy a megítélt pénzek folyósítása késik. A Commerzbank tapasztalatai azt mutatják, hogy a pályázati források nagyjából 80 százaléka késve kerül kifizetésre, s ezen belül nem ritka, amikor a csúszás akár 5-6 hónapot is eléri.
 
Lovas Emese hangsúlyozza: már az indulás szakaszában felhívják partnereik figyelmét, hogy a projekt tervezésében számolni kell az ilyen csúszásokkal és felajánlják, hogy éljenek a bank által nyújtott áthidaló lehetőséggel, hiszen így a projekt maga időben meg tud valósulni.
 
Természetesen a döntés a pályázóé: az esetben is megéri-e megvalósítania az adott beruházást/fejlesztést, ha nem, vagy éppen jókora csúszással kap rá támogatást, hiszen ez döntően befolyásolja az esetlegesen felmerülő banki finanszírozási igényt, és jelentősen módosítja a megtérülés idejét is.

Lovas Emese arra hívta fel a figyelmet, hogy a különféle kormányzati megnyilvánulások és a kormányprogram alapján látható, hogy a környezetvédelem kérdése továbbra is prioritást kap a kormányzati munkában. A szakember szerint ez különösen azért fontos, mert a környezetvédelmi beruházások többsége pályázati források nélkül nem tud megvalósulni. Nem felejthető el az sem, hogy a hazai környezetipar a magyarországi szükségleteken túl számottevő tudás-, szolgáltatás- és termékexport növekedést is képes biztosítani – hívta fel a figyelmet a Commerzbank üzletfejlesztési igazgatója. A zöld gazdaság kialakítása, a zöldipar fejlesztése gazdasági előnyöket hordoz magában és munkahelyeket is teremt – érvelt a környezetipari beruházások mellett Lovas Emese.

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége forrás kifizetés Commerzbank pályázat
Kapcsolódó cikkek