Cégvilág

Hernádi helyére Kocsis áll? Kocsis cáfol

Több hónapos híresztelések a háttérben, a Mol hallgat. Kocsis István cáfol, vele senki sem tárgyalt. A Mol nem veszi most vissza a Szurguttól a részvénycsomagot.

Vezércsere. Szeptember végén, október elején távozik a Mol Nyrt. éléről Hernádi Zsolt (49) elnök-vezérigazgató – értesült lapunk több forrásból. Helyét a több állami vállalat felső vezetői posztját már betöltött, jelenleg a BKV-t vezető Kocsis István veheti át. A már korábban is fel-felröppent hír kapcsán a Molnál érdeklődésünkre nem nyilatkoztak. Hernádi Zsolt a bankvilágból érkezett a Molhoz, amelynek 1999-ben lett az igazgatósági tagja, 2000-ben az igazgatósági elnöke, egy évre rá pedig elnök-vezérigazgatója. Bár Fidesz-kötődésűként tartják számon, úgy tudjuk, rossz szemmel nézték a pártban, hogy 2002-ben – állítólag politikai háttéralkuk eredményeként – szintén Fidesz-kötődésű, s a cégbe az előző Fidesz-kormány alatt bekerült Mol-vezetőket bocsátott el.

Közben a Dow Jonesra hivatkozva azt írja a Napi Gzadaság, hogy a kormány egyelőre nem veszi meg az orosz Szurgutnyeftyegaz Molban lévő, 21,2 százalékos hányadát.

Nem áll küszöbön a MOL 21.1%-os részesedésének visszavásárlása az orosz Szurgutnyeftyegaztól - közölte a Nemzetgazdasági Minisztrérium is csütörtök délután. A közleményben az áll, hogy "mindkét ország kormánya jelezte, a kérdést prioritásként kezeli. Az orosz fél felvetése szerint a téma megvitatása folytatódik... a magyar-orosz kormányközi gazdasági együttműködési bizottság következő ülésén".

A hírre 23 ezer forintról 22,2 ezerre zuhant a társaság részvényeinek árfolyama, amely előzőleg látványosan erősödött, mert az a pletyka terjedt el, hogy a magyar kormány 27 ezer forintos részvényenkénti árfolyamon venné meg a pakettet. A csomagot az osztrák OMV adta el az orosz társaságnak, miután nem tudta nagyobbra emelni Mol-hányadát, alapvetően a hazai menedzsment erős ellenállása miatt. A Szurgut Mol-hányadának sorsa terítékre kerül a közelgő orosz–magyar vegyes bizottsági ülésen is.

Szurgutnyeftyegaz Kocsis istván Hernádi Zsolt Mol
Kapcsolódó cikkek