Cégvilág

A "magyar veszély" terjedésétől tartanak a német kiskerláncok

A német kiskereskedelmi láncok attól tartanak, hogy más közép-kelet-európai ország - magyar mintára – bevezeti a különadót. A láncok szerint a különadó áremeléseket eredményez és versenyhátrányba hozza a német láncokat – írja csütörtöki számában a Die Welt német napilap.

A Die Welt csütörtökön megjelent írásában részletesen értekezik a magyar különadóról. A  kiskereskedelmi szektor tekintetében Magyarországon – ahogy más régióbeli államban - is a német vállalatok túlsúlya jellemző – írja a lap. A magyar piacon a különadó tekintetében a Metro (Cash&Carry, Media Markt láncon keresztül), a Rewe (a Penny Market), a Schwarz-csoport (Lidl) érintett.

Mindhárom kiskereskedelmi vállalat a 10 legnagyobb magyar között szerepel árbevételét tekintve. A három lánc 360 millió euró éves forgalmával, annak 2,5 százalékát fizeti be plusz adóként a magyar államkasszába. Az, hogy az csupán 2012-ig tart, a vállalatokat kevéssé vigasztalja, többen attól tartanak, hogy más államok is kapva-kapnak a lehetőségen és az államháztartási deficit túlfutásától tartva a magyar különadó-törvényhez hasonló intézkedéseket hoznak.

A Penny-lánc tulajdonosa, a német Rewe kifejezett aggódásának adott hangot a lapnak adott nyilatkozatában: a diszkontlánc 183 egységénél mintegy 2400 főt foglalkoztat, s 470 millió eurós éves bevételével jóval túllépi a különadó-kötelezett cégek alsó határát. A kölni székhelyű vállalat szerint az adó azon a téves feltételezésen alapul, hogy a kiskereskedelemben indokolatlanul magas árrést alkalmaznak, ám éppen a különadó indíthat el egy árspirált, amely már lakossági fogyasztásban is érezhető lesz.

A kiskereskedelmi vállalatok kifogásolták a beszállítók fizetési határidejének szabályozásának tervét is. Úgy látják, az államnak nincsen beleszólási joga abba, hogy az üzleti partnerekkel milyen szerződést kössenek egymással.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a bolti kiskereskedelmi adó nagyon koncentráltan éri a szektor szereplőit: az 1500 adóalanyból mindösszesen 11 cég fogja fizetni a 30 milliárdos adóösszeg kilenctizedét. A szabályokat úgy alkották meg, hogy az élelmiszerkereskedő alágazatban a hazai tulajdonú vállalatok (CBA, Reál, Coop) alig vagy egyáltalán nem fizetnek adót, ám a Tesco, Spar, Auchan, Lidl, Penny Market viseli a teher zömét. A műszaki kereskedésekre és egy sor más alágazatra is kiterjed az adó. Mindez felvetheti a burkolt állami támogatás lehetőségét, amit az EU tilt.

válságadó Rewe Penny Coop Spar Lidl Tesco kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek