Cégvilág

Jövőre több személyautó kelhet el

Csökkenő piacon növelte részesedését a Porsche Hungaria, és őrzi vezető pozícióját a piacon

Nem a múlt év volt a mélypont: 1993 óta az idén kelt el a legkevesebb autó Magyarországon – jelentette ki Eppel János, a Porsche Hungaria ügyvezető igazgatója a vállalat sajtótájékoztatóján, hozzátéve ugyanakkor, hogy sokan két-három éve halogatják a gépkocsivásárlást, és ez a kereslet előbb-utóbb megjelenik a piacon. Az élénkülés első jelei már érezhetők, bár a Porsche Hungaria úgy véli, a magánszemélyek vásárlásai jövőre is stagnálnak, és a személyi jövedelemadó, valamint a társasági változásainak hatása esetleg egy év múlva jelentkezik.

A cégvezető becslése szerint ez évben 53-55 ezer új személygépkocsi és 9000-9200 kisha-szonjármű kerülhet az utakra.  A jövő évben ennél valamivel több, 55-60 ezer személyautó és 10 500 kishaszonjármű forgalomba helyezése várható.

Az azonban nagy baj, hogy a magyar márkakereskedői hálózat 200 ezer darabos személygépkocsi-piacra jött létre, úgyhogy az egykori 1200 értékesítési pont helyett talán ha 900 maradt. Eppel János kitért arra is, hogy ugyanilyen arányban csökkent például a Volkswagen-kereskedések száma: a mintegy 120 szalonból 92 maradt, de a cég a kereskedői csődök és felszámolások idején sokat költött arra, hogy a vevők ne veszítsék el az előleget és megkapják a megrendelt autójukat. Ez nagy tehernek bizonyult a Porsche Hungaria számára.

A vállalat ugyanakkor nyolcadik éve a legnagyobb magyar autóimportőr, és személyautó-értékesítése az összpiacból 31, a kishaszonjármű-eladásokból pedig 14,8 százalékkal részesedik. Így a Porsche Hungaria kumulált piaci részesedése közel 10 százalékkal bővül az idén. Az ügyvezető ugyanakkor hozzátette, a cég számára az elmúlt év volt a mélypont, mert nem mentek bele a több importőrvállalat által kezdett árversenybe, amikor is azok hatalmas árkedvezménnyel igyekeztek megszabadulni a készlettől.

Az összesen 149 kereskedésben öt márkát forgalmazó társaság eladásainak 70-80 százalékát adják a közületi és céges flottavásárlások. Az idén a legnagyobb tétel egy 900 darabos értékesítés volt, amelyet a rendőrségi tenderen nyert el a cég.

Antal Pál, a Porsche Bank vezérigazgatója pedig kitért arra, ma már gyakorlatilag nincs svájcifrank- és euróalapú hitelkihelyezés. A piac szűkülése ellenére ugyanakkor a hiteleket nem törlesztőktől visszakapott járművek száma nem csökkent a válság előtti időszakhoz képest, mert a több éve kötött szerződések tulajdonosai továbbra is odakerülnek, hogy nem tudják fizetni a részleteket. A Porsche Bank évente mintegy 400 autót szerez vissza ilyen módon. Lapunk értesülései szerint évek óta 10–15 ezer között mozog a finanszírozókhoz visszakerülő kocsik száma.

Autók haszonjárművek autóüpiac személygépkocsik eladások kereskedelem
Kapcsolódó cikkek