Cégvilág

Cséfalvay: Megszűnik a korrupció a pályázatoknál

A kutatás-fejlesztés és az innováció területén olyan intézményi és új feladatmegosztási rendszer jött létre, amely a források felhasználását hatékonnyá, a felelősségi jogköröket pedig egyértelművé teszi - jelentette ki Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) stratégiai államtitkára az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Az átalakítástól azt várjuk, hogy megszűnjön a korábbi évekre jellemző áldatlan állapot, a felelősségi jogkörök keveredése - hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán. Nem fogadható el, hogy egy intézményen belül foglalkoznak a stratégiával, a pályázat előkészítéssel, a kiírással, a lebonyolítással, ellenőrzéssel, kifizetéssel, ahogy ezt az NKTH tette - jegyezte meg az államtitkár.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a Nemzeti Innovációs Hivatal alapvető feladata az innováció és a kutatás-fejlesztés menedzselése, az innovációs trendek vizsgálata, a vállalkozások és a kutatás összekapcsolását segítő ügynökségi tevékenység végzése belföldön és külföldön, valamint uniós projektek Magyarországra hozása, innovációhoz kapcsolódó befektetők vonzása. Ugyanakkor a konkrét kutatás-fejlesztési, innovációs pályázatok kezelését, lebonyolítását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium alá tartozó Nemzeti Fejlesztési Ügynökség végzi.

Az államtitkár szerint azzal, hogy elkülönül a pályáztatás, sokat lehet nyerni, megtakarítani, mert a forrásokat célzottan lehet használni, a világos döntési, felelősségi körök pedig megakadályozzák a korrupciót, lehetővé teszik a források értelmes, racionális felhasználását.

Cséfalvay Zoltán elmondta, hogy a magyar EU-elnökség idejére esik az 7. Kutatási Keretprogramjának félidei felülvizsgálata. A programban 2013-ig 50 milliárd eurós keret áll rendelkezésre. A Versenyképességi Tanács március 10-11-i brüsszeli ülésén egyik téma lesz a 7. Kutatási Keretprogram értékelése, és a tanácsi következtetések megfogalmazása.

 

Cséfalvay Kutatási Keretprogram kutatás-fejlesztés innováció Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázat
Kapcsolódó cikkek