Áremelkedés. Soha nem látott mértékben kúszott fel az élelmiszer-ipari alapanyagok ára a világpiacon decemberben – derül ki az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO jelentéséből. A drágulás a 2007-ben kezdődött árkrízist is felülmúlja, de a jelenlegi globális áremelkedés több ponton különbözik az akkori helyzettől. Bár a szakértők a jövőben az alapanyagok, különösen a gabonafélék, a cukor és a húsok világpiaci árának további növekedését jósolják, egyetértenek abban, hogy Magyarországon nem várható számottevő drágulás a kiskereskedelemben a tavalyi mintegy 6 százalékos emelkedés után. Az élelmiszerek esetében az alapanyagárnál nagyobb jelentőségű költségtényezők határozzák meg ugyanis a kész termék árát. Az árérzékeny vásárlók és a jelentős európai kínálat miatt a hazai kereskedelemnek alig van mozgástere az áremeléshez. 15. oldal