Cégvilág

Folytatódik a Renault botrány - Nincs is kém-ügy?

A francia nyomozóhatóságok egyelőre nem találtak megfelelő bizonyítékot arra, hogy bárki is ipari titkokat tulajdonított volna el a Renault-nál.

Az AFP-nek nyilatkozó nyomozók úgy fogalmaztak: megdöbbentette őket, hogy a Renault milyen kevés bizonyítékkal szolgált az állítólagos kémkedéssel kapcsolatban. A francia autógyár azért tett feljelentést, mert állítása szerint ismeretlenek az elektromos autók gyártásával kapcsolatos ipari titkokat loptak el a cégtől.

A vállalat a hír napvilágra kerülésekor azonnal felfüggesztett állásából három menedzsert, akik egyébként kategorikusan cáfolták, hogy érintettek lennének a kém ügyben. A hír bejárta a világsajtót, a Renault-Nissan vezetője, Carlos Ghosn is közölte, hogy mindent megtesznek a cégcsoport adatainak biztonsága érdekében. A francia ipari miniszter egyenesen gazdasági háborúnak minősítette a kém botrányt, amellyel a helyi lapok kínai cégeket hoztak összefüggésbe.

A vád most mindenesetre összeomlani látszik, a nyomozók nem találták meg azokat az állítólagos svájci bankszámlákat, amelyekre a kémkedésért fizetett pénzek megérkezhettek. A nyomozók jelenleg nem látják bizonyítottnak az ipari kémkedés tényállást és az esetet inkább munkaügyi vitának tekintik.

Patrick Pelata, a Renault második számú igazgatója hétfőn a francia miniszterelnöki hivatalban tárgyalta meg a kémkedési ügyet és sajtóhírek szerint a megbeszélést követően elismerte, hogy a cég a belső konfliktusok kapcsán alkalmazott manipuláció áldozatául esett. Jean Reinhart, a Renault vezető jogásza ugyanakkor mai nyilatkozatában cáfolta, hogy a Renault manipuláció áldozatául esett volna vagy hogy maga próbált manipulálni.

svájci bankszámla Renault kémkedés nyomozó kém nyomozás
Kapcsolódó cikkek