Cégvilág

iPadre vált a kormány

Néhány héten belül helyettes államtitkári szintig iPad2 táblagépet kapnak a magyar kormány tagjai – értesült a Világgazdaság. Az említett táblagépek beszerzése már folyamatban is van.

A kormánylista alapján számított hozzávetőlegesen kilencvendarabos tétel az iPad2 modellek 140–240 ezer forint közötti hazai átlagárát tekintetbe véve mintegy 16 millió forintos kiadást jelent az államnak. Ennek a mennyiségnek a beszerzése ugyanakkor szállítási oldalról várhatóan nem okoz gondot, még akkor sem, ha egyébként az amerikai Apple a globális gyártási problémák miatt az eredetileg vártnál is szűkebben méri a magyarországi „iPad2-kvótát”.

A március végi magyarországi premier kapcsán a hazai forgalmazók eredetileg 10-20 ezer darabbal is számoltak, végül kevesebb mint tízezer érkezett az országba. Azóta folyamatosan jönnek ugyan az újabb szállítmányok, de egyenként alig pár száz darabos tételekben. Az előállítási nehézségeket nem a rossz tervezés, hanem a Japánban bekövetkezett földrengés nyomán részlegesen leállt elektronikai gyártás okozza.

A táblagépek több komponensének a gyártása különféle okok miatt továbbra is Japánhoz kapcsolódik. Emiatt az ezt a piacot figyelő elemzők is kénytelenek voltak módosítani előrejelzésüket erre az évre. Az alma logójú táblagépekből az idén összesen négymillióval kevesebb, 39,7 millió juthat legfeljebb a világpiacra. Ebben az évben e termékek piacán az egyre növekvő számú versenytárs ellenére ugyanakkor még őrzi egyértelmű dominanciáját az Apple, trónfosztásra legkorábban 2012-ben kerülhet sor.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

földrengés iPad kormány táblagép
Kapcsolódó cikkek